VIDEO/ Održana vanredna sjednica

Nakon ozbiljnog upozorenja o suspenziji: Novoizabrano rukovodstvo Rukometnog saveza BiH za rješenje problema

Sport26.08.18, 19:23h

Nakon ozbiljnog upozorenja o suspenziji: Novoizabrano rukovodstvo Rukometnog saveza BiH za rješenje problema
Na sjednici je prisustvovalo 45 delegata koji su upozorili na nepostojanje Poslovnika o radu Skupštine, ali i na nelogičnosti u Statutu koje su otežavale rad čime bi se novoizabrano rukovodstvo trebalo baviti u narednih mjesec dana

 

Skupština Rukometnog saveza Bosne i Hercegovine na današnjoj vanrednoj sjednici potvrdila je nove članove Upravnog odbora nakon što su dosadašnji svoj mandat ponudili Skupštini na raspolaganje.

 

Zadatak novoizabranih članova Upravnog odbora je da pokušaju iznaći rješenja za situaciju u Savezu zbog koje je stiglo i ozbiljno upozorenje iz Evropske rukometne federacije (EHF) o suspenziji Rukometnog saveza i bh. klubova.

 

Ukoliko se to dogodi, ni jedan tim iz BiH neće moći učestvovati u EHF-ovim takmičenjima ove sezone, a ni rukometna reprezentacija BiH neće moći igrati kvalifikacije za Evropsko prvenstvo 2020. godine koje počinju u oktobru ove godine.

 

Na sjednici je prisustvovalo 45 delegata koji su upozorili na nepostojanje Poslovnika o radu Skupštine, ali i na nelogičnosti u Statutu koje su otežavale rad čime bi se novoizabrano rukovodstvo trebalo baviti u narednih mjesec dana.

 

Osim toga, račun Rukometnog saveza je blokiran više od godinu dana zbog čega nije moguće prikupljati sredstva niti uplaćivati kotizacije, a, kako je istaknuto, sve ove stvari potrebno je rješavati, ali za to vrijeme rukomet se mora igrati.

 

Predloženo je, stoga, na današnjoj sjednici, što je jednoglasno i usvojeno, da se osnuju dva udruženja unutar Saveza a jedno bi se brinulo  o domaćoj ligi, a drugo o međunarodnim takmičenjima te kada se dobije poreski ID broj i odblokira račun ova udruženja bi prestala s radom.

 

Naime, Savez zbog nepostojanja ID broja nema ni žiro račun što je onemogućilo da Savez ima sredstva s kojim bi reprezentacija i klubovi mogli funkcionirati.

 

Predsjednik Skupštine Rukometnog saveza BiH Branko Vukojević izrazio je nadu da će se nagomilani problemi riješiti, napominjući da je danas postignuto samo privremeno rješenje, ali i dodajući da bi ovo EHF-u trebala biti poruka da se krenulo u rješenje problema.

 

Novoizabrani član Upravnog odbora Rukometnog saveza BiH Vojislav Rađa naglasio je da će se na sjednici koja je odmah danas organizirana donijeti odluka o osnivanju dva udruženja, a potom i uvođenje reda u funkcioniranje Saveza, registraciju igrača te komunikaciju s EHF-om.

 

Selektor rukometne reprezentacije BiH Bilal Šuman smatra da se izborom novog rukovodstva nije riješio osnovni problem nepostojanja računa Rukometnog saveza BiH te izmirenje dugova EHF-u, upozoravajući da bi suspenzija reprezentaciji značila suspenziju rukometa u BiH.

 

Nakon sjednice je najavljeno  i da bi ubrzo trebala biti organizirana redovna sjednica Skupštine Rukometnog saveza BiH kada bi se sve odluke Upravnog odbora i potvrdile.

 

 

 

(FENA/md)

 

 Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!