Nakon stravičnog sudara vozova u Donjoj Jablanici

Danas dženaze stradalim željezničarima, Haris Karić i dalje životno ugrožen

Hronika25.08.18, 09:21h

Danas dženaze stradalim željezničarima, Haris Karić i dalje životno ugrožen
Dženaza Jasminu Čereniću klanjat će se danas ispred Čaršijske džamije u Varešu, a ukop će se obaviti na mezarju Glavica. U isto vrijeme klanjat će se dženaza i Fehminu Turčinoviću, i to na mezarju Vardište u Pazariću

 


Mještani Jablanice još su u šoku nakon nesreće na željezničkoj pruzi u blizini stanice Jablanica na Neretvi, u kojoj su smrtno stradali Jasmin Čerenić i Fehmin Turčinović.

 

Vještačenja

 

Stanovnici Donje Jablanice naseljeni u kućama u blizini mjesta nesreće planiraju danas otići na posljednji ispraćaj ljudi čija su tijela neki od njih izvlačili kobne noći iz olupina sudarenih vozova. Najstariji kažu da već decenijama vozovi prolaze kroz naselje, ali da nikad ranije nije bilo problema.

 

- Ni najstariji željezničar iz našeg grada ne pamti nesreću poput ove. Kad je riječ o Jablanici, ovo nije prvi put da voz nailazi na probleme, i ranije je znao iskočiti iz šina, ali ovakvo nešto se ne pamti, govori šef Civilne zaštite Jablanica Omer Nezirić.

 

On je i jučer posjetio mjesto nesreće, gdje su mještani i dalje radili na raščišćavanju pruge. Tokom cijele noći sa četvrtka na petak gotovo svi radno sposobni pomagali su vatrogascima prilikom izvlačenja tijela nesretnih željezničara. Jedno se nije moglo izvući sve dok vagoni nisu presloženi... Izvučeno je tek u četvrtak, u popodnevnim satima. Nakon što su nadležne službe obavile svoj dio posla na dijelu pruge na kojem se dogodila nesreća, Tužilaštvo je nastavilo istragu, koja će ponuditi pravi odgovor o uzroku nesreće.

 

- Na nama i na sudu je da izdajemo naredbe za neophodna dalja vještačenja, koja će nas dovesti do stvarnog uzroka. Potrebno je detaljno ispitivanje, a tek po okončanju istrage moći ćemo kazati da je nešto uzrok ili da je dovelo do sudara vozova. Nekorektno je da vještaci koji nisu direktno uključeni u istragu komentarišu i predviđaju eventualne uzroke. Već smo obavili razgovore s vještacima, a u narednim danima oformit ćemo tim koji će raditi na slučaju. On će osim vještaka saobraćajne, uključiti i vještake mašinske, elektro i ostalih neophodnih struka. Što prije oni započnu svoj dio posla, prije ćemo imati rezultate, kazala nam je tužiteljica Sanja Šurković.

 

Normalizovan saobraćaj

 

Haris Karić, koji je teško povrijeđen u nesreći, jučer je iz mostarske bolnice “Dr. Safet Mujić” prebačen u Sarajevo. Doktor Elvedin Habibija, koji je bio dežurni kobne noći, kazao je da je stanje pacijenta stabilnije, ali da je on i dalje životno ugrožen.

 

Služba za odnose s javnošću JP Željeznice FBiH potvrdila je da je jučer oko 13 sati normalizovan putnički i teretni saobraćaj na relaciji Sarajevo - Mostar. Dženaza Jasminu Čereniću klanjat će se danas ispred Čaršijske džamije u Varešu, a ukop će se obaviti na mezarju Glavica. U isto vrijeme klanjat će se dženaza i Fehminu Turčinoviću, i to na mezarju Vardište u Pazariću.

 

(Oslobodjenje.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!