VIDEO/ Najsigurnija sjedišta u slučaju nesreće

U najvećoj opasnosti su suvozači u automobilima, a u autobusima i avionima izbjegavajte...

Auto & Dom23.08.18, 15:37h

U najvećoj opasnosti su suvozači u automobilima, a u autobusima i avionima izbjegavajte...
Važno je znati da spomenuta mjesta ne sprečavaju povrede i smrtnost, već su se pokazala statistički "najsretnijim" u posljednjih nekoliko decenija

 

Jeste li ikada razmišljali koje sjedište je najbolje izabrati u nekom vozilu, u kojem ćete u slučaju nesreće imati najviše šanse za preživljavanje?

 

Automobil

 

Sigurna sjedišta: zadnje sjedalo iza vozača ili ono u sredini jer se taj dio automobila najmanje deformiše tokom frontalnog sudara.

 

Najopasnija sjedišta: Ono pokraj vozača jer se u slučaju nesreće vozač refleksno miče na tu stranu.

 

Autobus

 

Sigurna sjedišta: To su sjedala s desne strane, ali koja se nalaze u sredini autobusa, i to ona smještena u smjeru vožnje. Ta mjesta su najudaljenija od ostalog saobraćaja.

 

Najopasnija sjedišta: Ona u prva dva reda i u zadnjem redu, kao i mjesta koja se nalaze pored prozora i vrata s lijeve strane.

 

Voz

 

Sigurna sjedišta: Najsigurnija su ona koja su najbliža sredini kompozicije.

 

Najopasnija sjedišta: Ona u prvom i zadnjem vagonu, kao i sjedala u smjeru vožnje jer je veća šansa da izletite iz njih pri naglom kočenju.

 

Brod

 

Sigurna sjedišta: Na palubi ili u kabini bližoj površini broda jer taj gornji dio zadnji potone.

 

Najopasnija sjedišta: Ona koja su smještena u nižim kabinama jer je iz njih puno teže izaći dođe li do nesreće i brod počne tonuti.

 

Avion

 

Sigurna sjedišta: Iako se stručnjaci ne mogu složiti koji dio aviona je najsigurniji, ipak je bolje izabrati sjedala u zadnjem dijelu. Uz to sigurnima se smatraju i dva reda najbliža izlazima u slučaju opasnosti, s obzirom da putnici na ovim mjestima imaju mogućnost najbržeg izlaska iz aviona.

 

Najopasnija sjedišta: Ona u prvih nekoliko redova.

 

U videu ispod su savjeti koja mjesta su najbolji izbor u automobilu, autobusu, vozu, brodu i avionu. Zelena sjedišta na ilustracijama su najsigurnija, a crvena najnesigurnija.

 

Naravno, važno je znati da spomenuta mjesta ne sprečavaju povrede i smrtnost, već su se pokazala statistički "najsretnijim" u posljednjih nekoliko decenija.

 

 

 

 

(100posto, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/az)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!