traje do 25. augusta

'Sestre' otvorile 19. Mediteran Film Festival u Širokom Brijegu

Kultura23.08.18, 09:05h

'Sestre' otvorile 19. Mediteran Film Festival u Širokom Brijegu
Priča je to o sestrama Čuljak koje su u siječnju 1985. krenule pješice iz sela Bogodol prema Širokom Brijegu, na autobus za Mostar

 

Prikazivanjem dokumentarnog filma "Sestre" u srijedu navečer u Širokom Brijegu otvoren je 19. Mediteran Film Festival (MFF). 

 

Program svečanog otvaranja krenuo je u 21 sat u otvorenom kinu u središtu grada te privukao oko tisuću gledatelja, a na projekciji su bile prisutne i glavne protagonistice filma, Draženka i Šima Čuljak prema čijoj priči je i snimljen film "Sestre". 

 

Priča je to o sestrama Čuljak koje su u siječnju 1985. krenule pješice iz sela Bogodol prema Širokom Brijegu, na autobus za Mostar. Po velikom snijegu, ne znajući dobro put, upale su u duboku rupu gdje su provele sedam dana bez hrane i vode, odjevene u traper jakne na iznimno niskim temperaturama. 

 

Sedmi dan iz rupe su ih izvukli lovci koji su čuli njihovo zapomaganje. Spašen im je život, ali su im amputirane obje noge u potkoljenicama. 

 

- Hvala vam što nas niste zaboravili nakon toliko godina - poručile su sinoć sestre Šima i Draženka. 

 

Direktor MFF-a Tomislav Topić kazao je da je publika pokazala velik interes za film o sestrama Čuljak. 

 

- Trudimo se napraviti domaći film. Jedini smo iz BiH koji su ove godine imali dokumentarni film u glavnom programu Sarajevo Film Festivala. Ponosni smo da smo stvorili kinematografiju u Širokom Brijegu - rekao je Topić. 

 

Producent festivala Robert Bubalo istaknuo je kako je MFF iznjedrio novu jezgru kinematografije koja raste u Širokom Brijegu i Hercegovini. 

 

- Ono što je jako bitno je da ovaj festival, pored komercijalnih sponzora i stranih vlada, podržavaju državne institucije i fondacije, bitno je da se novac ulaže u projekte koji rastu. Prepoznao nas je i HBO otkrivši rasadnik talenta. Mediteran je rasadnik kultura i to se ovdje vidi - dodao je Bubalo. 

 

U natjecateljskom programu prve festivalske večeri prikazani su španjolski dokumentarac "Borba s bikovima", redatelja Jaimea Alekosa, i film "Babilon ljubavi moja", talijanskog redatelja Pierpaola Verdacchia. 

 

Deset dugometražnih dokumentaraca bori se za nagradu MFF Projektor "Grand Prix – Jack Daniel's", a deset kratkometražnih dokumentarnih filmova natječe se za MFF Projektor "Best Short". Najbolji film birat će i publika. 

 

Prvog dana festivala prikazano je i osam remek-djela bh. kinematografije, koja su u vremenu u kojima su nastala bila miljenici i publike i žirija na festivalima diljem svijeta. Riječ je o suradnji MFF-a s Filmskim centrom Sarajevo, u sklopu akcije "Sačuvaj filmsko blago BiH". 

 

Publika je imala priliku pogledati i film "Moja sućut", nastao u radionici MFF škole, koji su pod vodstvom Lucy Eagleson Ribich i Luke Grigga u Širokom Brijegu snimili srednjoškolci polaznici radionice zajedno s kolegama, mladim filmašima iz Amerike. 

 

Po riječima Lucy Eagleson Ribich, to je prava hercegovačka priča, smještenu u okvire crne komedije. 

 

Devetnaesto izdanje Mediteran Film Festivala traje do 25. kolovoza. 

 

(FENA/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!