optužen za zločine nad nesrbima u Hrvatskoj i BiH

Jovica Stanišić na privremenoj slobodi u Srbiji do januara

Hronika22.08.18, 16:17h

Jovica Stanišić na privremenoj slobodi u Srbiji do januara
Stanišić je na privremenoj slobodi u Beogradu, zbog bolesti, od 21. jula prošle godine

 

Međunarodni sud u Haagu produžio je Jovici Stanišiću, optuženom za zločine nad nesrbima u Hrvatskoj i BiH, boravak na privremenoj slobodi u Srbiji do 10. januara 2019. godine. 

 

Ponovljeni haški proces protiv Stanišića, bivšeg šefa Službe državne bezbjednosti (SDB) Srbije, i Franka Simatovića Frenkija, operativca te službe, nastavljen je danas poslije jednomjesečne ljetne pauze, javlja BIRN BiH.   

 

Stanišić je na privremenoj slobodi u Beogradu, zbog bolesti, od 21. jula prošle godine. Rok na koji je bio pušten prethodnom odlukom Raspravnog vijeća istekao je 19. avgusta. 

 

Sudije su usvojile zahtjev odbrane, podnijet sredinom augusta, da Stanišiću produže boravak na privremenoj slobodi. 

 

Stanišićevi branioci tražili su da on ostane u Srbiji sve dok tužioci ne završe svoj dokazni postupak, ali je Vijeće privremeni boravak na slobodi optuženog produžilo do 10. januara iduće godine. 

 

Haško tužilaštvo tome se nije protivilo. 

 

Po ranijim nalazima ljekara u Haagu i u Beogradu, Stanišić pati od hronične bolesti organa za varenje i depresije. 

 

Bivšeg šefa SDB-a Srbije Stanišića i njegovog pomoćnika Simatovića optužnica tereti za progon, ubistva, deportacije i prisilno premještanje hrvatskih i muslimanskih civila tokom ratova u Hrvatskoj i BiH. 

 

Zločini za koje su optuženi Stanišić i Simatović počinjeni su, kako tvrde tužioci, tokom sprovođenja udruženog zločinačkog poduhvata, čiji je cilj bilo trajno i nasilno uklanjanje Hrvata i Muslimana s velikih dijelova teritorija Hrvatske i BiH, radi ostvarivanja srpske dominacije. 

 

Na čelu zločinačkog udruženja bio je, po tužiocima, tadašnji predsjednik Srbije Slobodan Milošević.

 

(FENA/mr)Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!