Svjetska tržišta

Bogati se bogate kao nikad prije, na Wall Streetu pao rekord: 'Tržištu dionica jako se sviđa Trumpova agenda'

Biznis Klub22.08.18, 08:57h

Bogati se bogate kao nikad prije, na Wall Streetu pao rekord: 'Tržištu dionica jako se sviđa Trumpova agenda'
Cijene industrijskih dionica, senzitivne na promjene uvjeta u svjetskog trgovini, porasle su u utorak u prosjeku za 0,8 posto, ostvarivši tako dobit četvrti trgovinski dan uzastopno

 

Američki S&P 500 indeks u utorak je dosegnuo povijesni rekord, a Wall Street je na pragu najduljeg razdoblja uzleta u svojoj povijesti, zahvaljujući odličnim zaradama niza američkih kompanija i relativnog smirivanja trgovinskih napetosti između SAD-a i Kine.

 

Njujorški Dow Jones indeks u utorak je porastao 63,6 bodova ili 0,25 posto, na 25.822 boda, S&P 500 za 0,21 posto, na 2.862 boda a tehnološki Nasdaq za 0,49 posto, na 7.859 bodova.

 

Tokom trgovanja S&P 500 je dosegnuo rekordnih 2.873,23 boda, pri čemu je uzlet na američkom tržištu dionica sada ušao u 3.452 dan te bi u srijedu mogao ostvariti najduže razdoblje rasta u svojoj istoriji.


Ipak, do kraja dana taj se indeks ponešto spustio, po objavi vijesti da je advokat američkog predsjednika Donalda Trumpa, Michael Cohen priznao da je kršio propise o finansiranju u izbornoj kampanji i ostale optužbe te kazao da je poduzeo isplate kako bi utjecao na predsjedničke izbore u 2016. u korist „kandidata za savezni ured”.

 

„Tržištu dionica sviđa se Trumpova agenda. A šta god ugrožava Trumpovu agendu nije dobro za tržišta dionica”, kaže Stephen Massoca, potpredsjednik investicijskog društva Wedbush Securites iz San Francisca.

 

Cijene industrijskih dionica, senzitivne na promjene uvjeta u svjetskog trgovini, porasle su u utorak u prosjeku za 0,8 posto, ostvarivši tako dobit četvrti trgovinski dan uzastopno.

 

Znatnije su poskupjele i dionice kompanija koje proizvode potrošačku robu, za 0,9 posto, nakon što su kompanije TJX i Toll Brother izvijestile o snažnim poslovnim rezultatima za drugo tromjesečje. Cijene njihovih dionica skočile su za 4,7 odnosno 13,8 posto.

 

„Bilježimo uzlet, koji je fundamentalno opravdan snažnim gospodarstvom i boljim zaradama. Investitori se čine relativno optimistični u pogledu gospodarskog rasta, a tržište je to danas i pokazalo”, ističe Kevin Caron, portfelj menadžer pri Washington Crossing Advisorsu.

 

Na evropskim burzama najvažniji indeksi različito su se kretali. Tako je londonski Ftse oslabio 0,34 posto, na 7.565 bodova, dok je frankfurtski DAX ojačao 0,43 posto, na 12.384 boda, a pariški CAC za 0,54 posto, na 5.408 bodova.

 

Na azijskim burzama u srijedu najvažniji indeksi su ojačali, potpomognuti skokom američkog S&P-ja na rekordnu razinu i činjenicom da je Wall Street na pragu najdužeg razdoblja uzleta u svojoj istoriji, no kineske burze su nakon dva dana plusa ponovno zaronile u crveno.

 

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica bez japanskih bio je u plusu oko 6,30 sati 0,3 posto. Istodobno, japanski Nikkei ojačao je 0,7 posto, južnokorejski Kospi 0,4 posto, a indeks tajvanske burze 0,2 posto.

 

(Novac.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!