VIDEO/ Zavirite u omiljenu rezidenciju Josipa Broza

Titov privatni raj se konačno otvara za turiste: Uskoro ćete moći na ostrvo gdje je vrijeme stalo prije 40 godina

Nedjeljni magazin21.08.18, 20:32h

Titov privatni raj se konačno otvara za turiste: Uskoro ćete moći na ostrvo gdje je vrijeme stalo prije 40 godina
Sve je spremno da prvi posjetioci dođu na Vangu koja je godinama zatvorena za javnost, a u pripremi su dvije VIP ture po Brionima

 

Rezidencija nekadašnjeg doživotnog predsjednika bivše SFRJ Josipa Broza Tita, na hrvatskom ostrvu Vanga, 38 godina nakon njegove smrti, uskoro bi trebalo da bude otvorena za turiste.

 

Sve je spremno da prvi posjetioci dođu na Vangu koja je godinama zatvorena za javnost, a u pripremi su dve VIP ture po Brionima koje će omogućiti turistima da vide i sve objekte koje je koristio Tito.

 

Prema pisanju Jutarnjeg lista, problem je samo u tome što još nisu do kraja dogovoreni uslovi kako će turisti posjećivati Vangu jer je riječ o štićenom objektu za koji je do sada bila potrebna posebna dozvola.

 

Da bi se došlo na Vangu, trebalo je priložiti molbu s ličnim podacima, što je za goste iz Hrvatske značilo OIB, a za strance podaci iz pasoša.

 

Kako u međuvremenu nije promijenjeno to pravilo, u Nacionalnom parku Brioni skeptični su da će se masovniji dolazak turista biti moguće organizovati.

 

"Mi smo iznijeli prijedlog, a konačnu odluku treba da donese vlada. Na Vangi su i dalje štićeni objekti i sada čekamo odluku pod kojim uslovima bi turisti mogli tamo da dođu", rekao je za taj zagrebački dnevnik Marno Milotić, direktor Nacionalnog parka.

 

Zbog toga što vlada još nije donijela odluku pod kojim će uslovima turisti moći na Vangu prolongiran je i početak organiziranih tura za turiste, koje je trebalo da krenu još 1. jula, a pitanje je hoće li ih biti i do kraja sezone.

 

Isto tako nije definisano hoće li gosti morati da prolaze i detaljne preglede pred odlazak na ostrvce, gdje je i dalje zabranjeno fotografisanje.

 

Jutarnji piše da je na Vangi, inače, vrijeme stalo, sve je kao u doba Tita, čuva se sav inventar koji se koristio dok je Josip Broz ondje provodio gotovo šest mjeseci u godini i gdje je primao visoke goste iz svijeta.

 

otok-vanga

 

Turisti će uskoro moći vide dio prirodnog raja koji je Tito otkrio 1952. godine kada je sandolinom prošao pokraj Vange. U Titovo vrijeme ostrvce je čuvala vojska i bilo je nemoguće doći u njegovu blizinu.

 

Predviđeno je da će turisti moći da razgledaju vinograd na Vangi, koji se i dalje koristi i uzgajaju se sorte malvazija, merlot i muškat, a u samoj rezidenciji na Vangi u podrumu je vinoteka s arhivskim vinima koja nigdje ne mogu da se kupe.

 

Turisti će moći da razgledaju i slovenačku sobu i ribarski indonežanski salon, kao i fotolaboratoriju i radionicu iz njegovog vremena.

 

Tito je u radionici primao i posebne goste za koje nije bio predviđen službeni protokol kao u Bijeloj vili.

 

Na ostrvcu su i zasadi mandarina i drugog voća.

 

Turisti će, takođe, moći da se provozaju Titovim "kadilakom", ali pola sata vožnje kostaće 700 eura.

 

Prvi visoki gost na Vangi bio je etiopski car Haile Selasije kojeg je Tito primio 1954. godine, a posljednji je bio predsjednik Gvineje Bisao Luis Cabral.

 

I mnoge zvijezde boravile su na Vangi, među kojima operski pjevač Mario del Monaco, glumac Orson Wells, Karlo Ponti, Richard Burton, Kirk Duglas, Elizabeth Taylor, Sofia Loren, a kada je Tito pred kraj života prekinuo s Jovankom, najčešće je vrijeme provodio baš na Vangi.

 

Predsjednik Hrvatske Franjo Tuđman nije volio to ostrvce, piše Jutarnji i dodaje da isto važi i za Stjepana Mesića i Ivu Josipovića.

 

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović vrlo rijetko boravi na Brionima, ali je baš za vrijeme njenog mandata došlo do rješenja da se ovo ostrvce konačno otvori za javnost.

 

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!