FOTO/ Naučnici došli do konačnih dokaza

Veliko otkriće: Na površini Mjeseca pronađena zaleđena voda

Hronika21.08.18, 18:25h

Veliko otkriće: Na površini Mjeseca pronađena zaleđena voda
Na južnom polu je većina leda koncentrirana u kraterima, dok je na sjevernom led rijeđi s većom rasprostranjenošću

Naučnici su pronašli konačne dokaze koji potvrđuju prisutnost zaleđene vode na površini Mjeseca, prenosi u utorak BBC. Naslage leda pronađene su na sjevernom i južnom polu Mjeseca te su vjerovatno drevnoga porijekla. Za pronalazak je zaslužna indijska misija na mjesec Chandrayaan-1, čiji su instrumenti istraživali Mjesec između 2008. i 2009.

 

mjesec-voda

 

Naučnici su pronašli konačne dokaze koji potvrđuju prisutnost zaleđene vode na površini Mjeseca, prenosi u utorak BBC. Naslage leda pronađene su na sjevernom i južnom polu Mjeseca te su vjerojatno drevnoga porijekla. Za pronalazak je zaslužna indijska misija na mjesec Chandrayaan-1, čiji su instrumenti istraživali Mjesec između 2008. i 2009.


Temperature na Mjesecu danju mogu doseći 100 Celzijevih stepeni, zbog čega na Mjesecu uvjeti za površinski led nisu povoljni. Međutim, nagib Mjesečeve osi iznosi 1.54 stepena, pa na Mjesečevim polovima postoje mjesta bez dnevne svjetlosti. Naučnici procjenjuju da temperatura u trajno zasjenjenim kraterima na Mjesečevim polovima ne prelazi -157 Celzijevih stepeni, što kroz duža razdoblja dovodi do stvaranja postojanih ledenih naslaga. Rezultati misije podupiru ranije indirektne detekcije površinskog leda na južnom polu Mjeseca. Međutim, ti rezultati nisu nužno dokazivali prisutnost leda. Ako postoji dovoljno leda na površini, u nekoliko prvih milimetara, voda bi mogla biti dostupna kao resurs za buduće ljudske misije na Mjesecu.

 

(Vecernji.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

 Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!