pronašli je 1300 metara daleko od mjesta nesreće

Drama na Jadranu: Britanka pala s kruzera u more, cijelu noć bila u vodi, spasili je jutros...

Hronika19.08.18, 14:58h

Drama na Jadranu: Britanka pala s kruzera u more, cijelu noć bila u vodi, spasili je jutros...
Ophodni brod "Cavtat" pronašao ju je na oko 1300 metara udaljenosti od mjesta nesreće te 60 nautičkih milja od luke Vargarola iz koje je isplovio u potragu

 

Pripadnici ophodnog broda Obalne straže RH "Cavtat" u nedjelju su u akciji potrage i spašavanja spasili britansku državljanku koja je pala u more s kruzera "Norvegian star" u području ZERP-a RH, priopćeno je iz hrvatskog Ministarstva obrane. 

 

Britanka je s kruzera pala u more u subotu oko ponoći, a snage Obalne straže RH - ophodni brod "Cavtat" i zrakoplov PC-9,  u potragu su krenuli u svitanje oko 6,30 sati na zahtjev Nacionalne središnjice za usklađivanje traganja i spašavanja na moru Rijeka. 

 

Posada broda Hrvatske ratne mornarice je na temelju dobivenih podataka o stanju vjetra i mora u trenutku nesreće, kao i preciznog izračuna o mogućoj poziciji nestale osobe u trenutku dolaska broda u područje traganja, oko 9,40 sati uočila osobu u moru te je brzom akcijom plivača spasioca, u 9,45 sati žena spašena te ukrcana na brod Obalne straže RH, prenosi Hina. 

 

Spašena Britanka je, obzirom na dobro zdravstveno stanje, brodom prevežena u Pulu. 

 

Ophodni brod "Cavtat" pronašao ju je na oko 1300 metara udaljenosti od mjesta nesreće te 60 nautičkih milja od luke Vargarola iz koje je isplovio u potragu. 

 

Zapovjednik broda poručnik fregate Lovro Orešković o samoj akciji je rekao: Spasili smo jedan ljudski život. Taj osjećaj ne može se mjeriti ni sa čime. U svim segmentima ove zaista dramatične situacije pokazali smo da smo dobro obučeni i  uvježbani. Ponosan sam na cijelu posadu broda, a posebno na kolegu, poručnika korvete Marina Delića, plivača spasioca, koji je gospođu, vidno onemoćalu dugotrajnim boravkom u moru, iznio iz mora na palubu broda. 

 

U istu potragu bili su uključeni i plovilo Lučke kapetanije Rijeka te tri civilna broda. 

 

(FENA/Foto: Arhiv/ mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!