pripreme za zimsku sezonu

U toku završna faza radova na izgradnji vještačkog jezera na vrhu Jahorine: Evo i popratnih sadržaja

Hronika18.08.18, 11:28h

U toku završna faza radova na izgradnji vještačkog jezera na vrhu Jahorine: Evo i popratnih sadržaja
Naglasila je da "pored toga što će jezero koristiti za sistem za osnježavanje u toku zime, u ljetnom periodu će biti i odlična atrakcija sa uređenim prostorom za šetnju sa klupama i propratnim sadržajima"

 

Na Jahorini je trenutno u toku završna faza radova na izgradnji vještačkog jezera na vrhu planine, sada je u toku postavljanje geomembrane i geotekstila a već krajem augusta u planu je početak punjenja jezera vodom. Aktuelni su i radovi na polaganju cijevi za sistem vještačkog osnježavanja, koji su takođe u finalnoj fazi i do sad je položeno 70 posto cijevi, potvrđeno je Feni iz Olimpijskog centra Jahorina. 

 

- Ukoliko radovi nastave planiranim tempom već krajem oktobra očekuje se da će biti u potpunosti napunjeno i spremno jezero za narednu zimsku sezonu - kazala je Feni stručna saradnica za odnose sa javnošću Olimpijskog centra Jahorina Sanja Ćeremidžić. 

 

Naglasila je da "pored toga što će jezero koristiti za sistem za osnježavanje u toku zime, u ljetnom periodu će biti i odlična atrakcija sa uređenim prostorom za šetnju sa klupama i propratnim sadržajima". 

 

- Aktuelni projekat vrijedan je 9.500.000 KM i obuhvata izgradnju sistema za vještačko osnježavanje sa akumulacijom vode od oko 75.000 m3 (vještačko jezero) i vodozahvatom za punjenje akumulacije uz uređenje ski staza u obuhvatu šestosjedih žičara Ogorijelica I i Poljice, prema FIS standardima. Takođe, projekat obuhvata i izgradnju vjetroustava na navedenim stazama - kazala je Ćeremidžić. 

 

Jahorina je trenutno jedno veliko gradilište, pored skijališne infrastrukture, uređenja staza i postavljanja vjetroustava u toku je izgradnja i objekata na zanimljivim lokacijama na planini. 

 

Ćeremidžić ističe da je povećano i interesovanje za kupovinu zemljišta na Jahorini čija je vrijednost svim prethodnim radovima drastično povećana u odnosu na raniji period. 

 

- Sve veći broj ozbiljnih stranih i domaćih investitora prepoznaje Jahorinu kao interesantnu destinaciju - kazala je. 

 

Ćeremidžić napominje da je "ljetna sezona na Jahorini otvorena prije 50 dana i za to vrijeme broj prodatih karata za panoramsko razgledanje i tjubing dostigao je rekordan broj". 

 

- Do danas je prodato 5.000 karata ljetnih sadržaja na Jahorini što je za 75,4 posto više u odnosu na prethodnu godinu za pomenuti period, dok je broj vožnji do danas premašio cijelu ljetnju sezonu prošle godine za 10 posto više. Prihodi od prodaje karata u ovom trenutku su za 79,10 posto premašili prihode prošle ljetne sezone za isti period, a u odnosu na cijelu prošlu ljetnju sezonu za prihodi su već premašeni za 13 posto - kazala je Ćeremidžić. 

 

Od ljetnjih sadržaja tokom cijele ljetnje sezone posjetioci Jahorine svaki dan mogu uživati u panoramskoj vožnji šestosjedom, šetnji i vožnji bicikala po označenim planinskim stazama, spuštanju tjubing stazom, vožnji kvadovima ali i novom i jedinom u regionu adrenalinskom sadržaju - vožnji X race autićem, poručili su iz Olimpijskog centra Jahorina.

 

(FENA/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!