PROMOCIJA KNJIGE KANDIDATA SDP-A

Sva izlaganja, pisma i vizije Denisa Bećirovića u knjizi 'Država Bosna i Hercegovina u fokusu'

Front16.08.18, 23:43h

Sva izlaganja, pisma i vizije Denisa Bećirovića u knjizi 'Država Bosna i Hercegovina u fokusu'
Autor knjige poručio je u svom obraćanju zvanicama da će se on uvijek, još glasnije i oštrije, suprotstavljati zagovaračima podjele i cijepanja Bosne i Hercegovine. Rekao je i da on vidi da je širom Bosne i Hercegovine ojačala svijest o potrebnim promjenama u zemlji

 


Knjiga "Država Bosna i Hercegovina u fokusu"  prof.dr. Denisa Bećirovića, kandidata za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine na predstojećim Općim izborima, promovirana je večeras. 


Po riječima promotora, knjiga sadrži dokumentirana izlaganja Bećirovića kao poslanika u Parlamentarnoj skupštini BiH od 2006. godine, njegove izjave i izlaganja na domaćim i međunarodnim skupovima, poslaničke prijedloge i inicijative među kojima je i prijedlog za zakonsko kažnjavanje onih koji poriču da se počinjeni genocid uopće dogodio na nekom području, posebno genocid u Srebrenici. 
 


Knjiga sadrži i dokumentirane Bećirovićeve prijedloge za zakonsku zabranu fašističkog djelovanja, njegova pisma domaćim i međunarodnim zvaničnicima u navedenom periodu, kao i kritičke stavove prema zagovaračima secesije BiH, ali i inicijativu za ustanovljenje državnog ministarstva poljoprivrede. 
 


Sadrži i saopćenja za javnost, dokumente o autorovim pregovaračkim sposobnostima i nastojanjima za ubrzanje euroatlantskih integracija zemlje te brojna druga akta što, po ocjeni brojnih promotora, pokazuju nedvosmislene autorove stavove o pitanjima bitnim za razvoj BiH u zadnjih deset godina postsocijalističke tranzicije. 
 


Ocijenjeno je da knjiga svjedoči i o tome da Bećirović ima državnički stav i da se uvijek dosljedno zalaže za pitanja identiteta te antifašističkih vrijednosti Bosne i Hercegovine kao države ravnopravnih naroda i građana. 
 


Promotori su ocijenili da je upravo takav, budući državnik, potreban Bosni i Hercegovini, a prof.dr. Mirko Pejanović naveo i da je Bećirović oblikovao ideje na temelju programske koncepcije Socijaldemokratske partije BiH za koju je pitanje svih pitanja - razvoj Bosne i Hercegovine i njena europeizacija. 
 


Osim prof.dr. Mirka Pejanovića, knjigu su promovirali: prof. dr. Anto Domazet, prof. dr. Tomislav Išek, prof. dr. Suad Arnautović, prof. dr. Ivo Komšić, književnik Hadžem Hajdarević, reditelj Dino Mustafić i gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović
 


Autor knjige poručio je u svom obraćanju zvanicama da će se on uvijek, još glasnije i oštrije, suprotstavljati zagovaračima podjele i cijepanja Bosne i Hercegovine. Rekao je i da  on vidi da je širom Bosne i Hercegovine ojačala svijest o potrebnim promjenama u zemlji.
 


(FENA/ad) 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook