Genocid u Srebrenici potvrdili međunarodni sudovi

Reakcije na odluku NSRS-a: Odbacivanje izvještaja o Srebrenici politički je degutantno i ljudski neprihvatljivo

Front14.08.18, 16:36h

Reakcije na odluku NSRS-a: Odbacivanje izvještaja o Srebrenici politički je degutantno i ljudski neprihvatljivo
Šef Kluba poslanika Koalicije “Domovina” u Narodnoj skupštini RS-a Admir Čavka rekao je da se u Srebrenici dogodio genocid te da su to potvrdili i domaći i međunarodni sudovi

 

 

Nakon što je Narodna skupština Republike Srpske (NSRS) odbacila izvještaj Komisije za Srebrenicu iz 2004. godine te zatražila od Vlade RS-a da ga povuče i stavi van snage, reagovali su brojni političari iz BiH.

 

Lider Pokreta "Odgovor" Ćamil Duraković pozvao je predstavnike u Narodnoj skupštini RS da ne ponište Izvještaj Komisije o događajima u i oko Srebrenice u periodu od 10. do 19. jula 1995. godine. 

 

- Ja kao Bošnjak, i neko ko je preživio genocid u Srebrenici, smatram da je taj izvještaj najdalje što je ijedan narod, odnosno ijedna zvanična institucija otišla u suočavanju s prošlošću. To je najozbiljnija stvar koju je iko uradio u našoj državi, na pomirenju. Zato, zbog srpskog naroda, pozivam vas, nemojte to poništiti - kazao je. 

 

Šef Kluba poslanika Koalicije “Domovina” u Narodnoj skupštini RS-a Admir Čavka rekao je da se u Srebrenici dogodio genocid te da su to potvrdili i domaći i međunarodni sudovi. 

 

Međutim, dodao je, ne postoji kolektivna odgvornost jednog naroda, jer zločinci imaju svoje ime i prezime. 

 

- Istina je samo jedna i ona nas može povesti ka budućnosti. Smatram da BiH ima svoju budućnost, ali ona se može graditi samo na miru - rakao je Čavka. 

 

- Bošnjaci će dobro zapamtiti sve uvrede, a posebno uvrede žrtava genocida u Srebrenici, koje izriče Milorad Dodik. Neka toga bude svjestan - izjavio je dopredsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović

 

Dodikov pokušaj da u Narodnoj skupštini RS revidira ranije usvojeni Izvještaj Komisije za Srebrenicu, istaknuo je Džaferović, ne može imati nikakve pravne ili historijske efekte. 

 

- Milorad Dodik ne može nikakvim izvještajima, izjavama, revizijama ili skupštinskim odlukama prominijeti istinu o genocidu nad Bošnjacima u Srebrenici. Ta istina, da su Vojska i policija RS počinile genocid nad Bošnjacima Zaštićene zone UN Srebrenica, a da je Srbija propustila da spriječi taj genocid, historijska je činjenica utemeljena na čvrstim dokazima i utvrđena brojnim presudama međunarodnih i domaćih sudova - potcrtao je Džaferović. 

 

Milorad Dodik negira izvještaj na način koji vrijeđa žrtve i istinu o Srebrenici želi kreirati na teorijama zavjera, mišljenja je Predrag Kojović, predsjednik Naše stranke:

 

- Odbacivanjem onoga što su Komisija i Haški tribunal nekoliko puta utvrdili kao pravnu istinu o genocidu u Srebrenici, Narodna skupština Republike Srpske je izgleda odlučila da krene pisanje u nastavka Orwellove knjige ‘1984’. To je apsurdna, iracionalna i nehumana odluka čiji je jedini cilj da vrijeđa žrtve i provocira nas koji ih poštujemo i osuđujemo sve ratne zločince bez obzira ko su i čiji su - poručio je Kojović.

 

 

 

(Fena/az)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook