Dugogodišnja saradnica predsjednika SAD-a u memoarima 'Poremećen'

'Odnos Trumpa i Ivanke je izopačen, tu nešto ima... Promatrala sam kako grli i dodiruje kćerku, kako je ljubi...'

Hronika14.08.18, 09:12h

'Odnos Trumpa i Ivanke je izopačen, tu nešto ima... Promatrala sam kako grli i dodiruje kćerku, kako je ljubi...'
Manigault Newman, koja je imala ulogu 'zlikovca' u kvizu 'Pripravnik' u kojoj je Trump imao glavnu ulogu, 2015. godine je izjavila: "Kad se velika zvijezda reality showa kandidira za republikanskog predsjednika države, onda te dvije uloge ne možete razdvojiti. Ovo je novi reality!“

 

Izvor: Express.hr

 

Omarosa Manigault Newman radila je do prošle godine u Trumpovom uredu, a prati ga više od 10 godina i sad je napisala memoare.

 

Njezina knjiga, "Unhinged“  („Poremećen“), opisuje američkog predsjednika kao punog predrasuda, kao seksistu i rasistu koji je više puta u mikrofon izgovorio pogrdnu riječ za crnce – 'niger'.  

 

To piše žena koja je bila njegova direktorica afroameričkog porijekla, i koja je sudjelovala u njegovoj predsjedničkoj kampanji 2016, sve do njenog iznenadnog odlaska prošlog decembra.

 

omarosa-manigault-newman

 

Manigault Newman, koja je imala ulogu 'zlikovca' u kvizu 'Pripravnik' u kojoj je Trump imao glavnu ulogu, 2015. godine je izjavila: "Kad se velika zvijezda reality showa kandidira za republikanskog predsjednika države, onda te dvije uloge ne možete razdvojiti. Ovo je novi reality!“ Njezini memoari daju uvid u kandidaturu i predsjednikovanje prepuno haosa, ega, unutarnjih sukoba i laži. 


Kad je Guardian zatražio komentar iz Bijele kuće o njenoj knjizi, odgovorila je Sarah Sanders, glasnogovornica: "Ova knjiga je prepuna laži i lažnih optužbi. Žalosno je što neka bivša zaposlenica Bijele kuće pokušava zaraditi na lažnim optužbama!“ No, to nije sve. Autorica knjige Manigault Newman uskoro bi se trebala pojaviti na televiziji NBC u vrlo gledanoj emisiji  „Meet the Press“ u nedjelju i zatim kreće na veliku turneju koja bi mogla dodatno okaljati lik i djelo čovjeka koji joj je nekoć bio mentor.

 

Kad je stupao na predsjedničku dužnost, Barack Obama zakletvu je dao polažući ruku na Bibliju koja je pripadala Abrahamu Lincolnu i Martinu Lutheru Kingu Jr.  No, iako uobičajena, to nije obaveza za predsjednike SAD-a koji daju zakletvu. Manigault Newman tvrdi da je Trump, koji često voli kršiti norme Bijele kuće, htio položiti zakletvu na vlastitoj knjizi. Manigault Newman piše: “Pitao me – 'Omarosa, što misliš da li da dam zakletvu polažući ruku na moju knjigu 'Umjetnost biznisa'? Uzvratila sam: 'Mislite umjesto Biblije?' Rekao je – 'Da, pa to je bestseler! To je najveća poslovna knjiga svih vremena. To bi bio izvrstan posao za cijelu zemlju. Razmislite samo kako bi porasla prodaja knjige! Možda da objavim prigodnu ediciju s inuguracije?“

 

Manigault Newman kaže da mu je rekla da zaboravi tu ideju i da ju ne spominje nikome drugome. Ona dodaje: "Nasmijali smo se. Htio me uvjeriti da se samo šalio!“. Trump, koji ima duboku podršku kršćanskih evangelika, nema zapravo "nikakvo znanje" o Bibliji, piše ona. "Biblija je za njega samo obična cigla od papira.“

 

Odnos s kćerkom Ivankom

 

Lako je primijetiti da je Ivanka njegova miljenica. Godine 2006. za nju je izjavio: "Rekao sam – kad Ivanka ne bi bila moja kći, ja bih ju pokušao osvojiti. Nije li to strašno?" Manigault Newman kaže da su odnosi između oca i kćeri posebno bliski. "Otkad poznam Trumpa, promatrala sam kako grli i dodiruje kćer, kako joj daje poljubac i njen način na koji ga zove 'tata'. Po mom mišljenju i na temelju opažanja njihov odnos ide do granice prikladnog odnosa oca i kćeri i skače po rubu“, piše Manigault Newman.

 

"Trump je posesivan na svoju kćer a ona koristi status 'tatine djevojčice' da bi radila po svom. Suprotno njenoj slici u javnosti, Ivanka ima pogan jezik“, piše Newman. Autorica podsjeća na incident u kojem je muzičar Gene Simmons, Trumpov prijatelj, razgovarao o Ivanki u sobi punoj ljudi, "zureći joj napadno u grudi" i rekao: "Ona je vrlo, vrlo seksi, poželjna mlada žena, koju bih volio bolje upoznati, ako znate što mislim, uz dužno poštovanje“, uz Trumpovo odobravanje, prisjetila se Newman.

 

ivanka-trump-poljubac

 

Manigault Newman također podsjeća na Ivankin govor na republikanskoj nacionalnoj konvenciji 2016, nakon čega je Trump spustio ruke na njene bokove. "Mislila sam u sebi: Kad ćete prestati?"

 

O dogovoru s 'National Enquirerom' 

 

David Pecker, dugogodišnji izvršni direktor tvrtke American Media Inc, u čijem je vlasništvu i tabloid 'National Enquirer', pod federalnom je istragom jer je kupio priču Karen McDougal, bivše Playboyeve zečice koja je za National Enquirer ispričala sve o svojoj vezi s Trumpom, no nakon što je otkupio njenu priču, Pecker ju nikad nije objavio.  

 

Manigault Newman također ima iskustva s Peckerom. Nakon što je njezin brat Jack ubijen u oktobru 2011, održala je na njegovom sprovodu govor, ali nije znala da je tu prikrivena reporterka National Enquirera. „Bila je to jedna Afroamerikanka za koju sam mislila da je znanica mog brata. No, ona je snimila moj govor i zatim ga pretvorila u 'ekskluzivni intervju' koji je objavila u novinama. Unajmila sam advokata i tužila novine, no onda me nazvao Trump. Rekao mi je: 'Omarosa, moraš odustati od tužbe protiv Enquirera. David Pecker je moj bliski prijatelj i razgovarao sam s njim. Reci što želiš zauzvrat?". Trump je pregovarao o sporazumu prema kojem je Manigault trebala postati glavna urednica Peckerovog American Media Inc. za Zapadnu obalu. Budući da je studirala novinarstvo, svidjela joj se ideja da putuje, ima svoj ured i fotografe i reportere, a da istovremeno svom mentoru učini po volji. Ali danas žali.

 

"Sada, kad pogledam stvari, zapravo shvaćam da su me ubacili u žrvanj prljavih dogovora. No, bila sam opčinjena Trumpovim kultom skoro 10 godina i zato sam bila slijepa!“

 

Nakon što je napustila Trumpa i Bijelu kuću, nazvala ju je Lara Trump, Trumpova snaha i ponudila joj da ponovno bude u timu za Trumpovu kampanju za izbore 2020. godine uz plaću od 15.000 dolara, ali pod jednim uvjetom. Da potpiše ugovor kojim ne bi više nikad smjela govoriti o odnosima u Trumpovoj porodici i uredu.

 

"Odbila sam ponudu. Za mene je 'Trumpov svijet' završio."

 

Simbioza s Fox Newsom

 

S TV stanicom Fox News postojao je dogovor oko izbora 2016. godine. Mnogo se pisalo o simbiozi između Trumpa i ove televizijske kuće. Ovoj televiziji naklonjenoj konzervativcima on je dao najviše intervjua, a i njegovi tweetovi najčešće se odnose na vijesti i informacije koje je dobio s Foxa. Manigault Newman pruža dodatne dokaze koji datiraju još od predizborne kampanje 2016. godine. "Trump je tokom kampanje na dnevnoj bazi dobivao mailove od producenta s Fox Newsa u kojem bi mu slao sažetak dnevnih vijesti, istaknuo teme o kojima bi mogao govoriti i prijedloge spinova“, piše autorica knjige.

 

donald-trump

 

Tipični mail koji bi dobio od Foxa je primjerice kompletni transkript govora Hillary Clinton, analiza svake sekunde, kao i 'specifični i temeljito razrađeni prijedlozi kako da joj se odgovori. Dnevne komunikacije između Bijele kuće i Fox Newsa nastavljaju se do danas i Trump dobiva prijedloge za svoje govore izravno iz te mreže, dodaje. "Pojedinci iz Fox Newsa direktno komuniciraju na dnevnoj bazi s Trumpovim timom savjetnika“, tvrdi Manigault.

 

Svi predsjednikovi ljudi (i žene) Manigault Newman svjedočila su Trumpovi stavovi o ljudima koji ga okružuju, često puta uvredljivi i ponižavajući. Kad je Ivanka Trump prohodala sa današnjim suprugom Jaredom Kushnerom, upitala je oca što misli o njemu. Ona piše: "Za moj ukus je previše slatkast!", rekao je koristeći svoju frazu za "gaya".

 

"Predsjednik naziva Betsy DeVos, tajnicu za obrazovanje Ditzy (vjetropirka) DeVos, a i Jeffa Sessionsa, glavnog tužitelja zove Benjamin Button", piše u memoarima.


Trump je već demantirao da je Sessionsa zvao Mr Magoo, prema liku iz crtanog filma. Manigault Newman opisuje bivšu voditeljicu komunikacija Hope Hicks, kao potpuno nesposobnu da obavlja tu dužnost i daje intervjue, ali razlog što je bila u Bijeloj kući je da 'Trump ima sklonost lijepim ženama". Također podsjeća kako je, kada je bivši Trumpov strateg i savjetnik Steve Bannon osvanuo na naslovnici magazina 'Time' pod naslovom 'Veliki manipulator', Trump potpuno pobijesnio. "Napao je Bannona u prostoriji punoj ljudi: "Veliki manipulator? On misli da je manipulator? Misli da je tako pametan? Misli da me može manipulirati? Idiot! Šupak! "

 

Jedan od najintrigantnijih likova u knjizi je potpredsjednik Mike Pence. Postoji nekoliko pasusa koji daju naslutiti kako je on zapravo 'predsjednik u čekanju' a tako misli većina osoblja. No, za sada je vjeran Trumpu i podržava ga s velikim žarom. Manigault podsjeća i na Trumpovu odluku da zabrani ulazak u SAD državljanima nekoliko vodećih muslimanskih zemalja, Manigault Newman piše:

 

Na tim je susretima Mike Pence je branio Trumpa i rekao: "Bog mi govori da podržavam predsjednika, Bog mi govori da sam ovdje da služim." Svi misle da je Mike Pence previše savršen da bi bio iskren.

 

(Express.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook