Tvrde da je nepotrebno

Članovi Komisije za Srebrenicu neće prisustvovati sjednici NSRS-a: Zašto niste pozvali i članove izvan RS?

Front13.08.18, 16:14h

Članovi Komisije za Srebrenicu neće prisustvovati sjednici NSRS-a: Zašto niste pozvali i članove izvan RS?
U zajedničkom saopćenju koje su potpisali nekadašnji članovi Komisije za Srebenicu, koja je djelovala 2004. godine, ističu da se tekst Informacije o Izvještaju Komisije o događajima u i oko Srebrenice u periodu od 10. do 19. jula 1995., odnosi na Izvještaj Radne grupe Vlade RS-a za provođenje zaključaka iz Konačnog izvještaja Komisije za Srebrenicu, a ne na Izvještaj Komisije

 

Nijedan od petorice bivših članova Komisije Vlade Republike Srpske (RS) za istraživanje događaja u i oko Srebrenice u periodu od 10. do 19. jula 1995. godine neće sutra prisustvovati posebnoj sjednici Narodne skupštine RS-a.

 

Tvrde da je to nepotrebno, a posebno zbog toga što se informacija u kojoj je obrazložen zahtjev predsjednika RS-a Milorada Dodika za sazivanje ovog skupštinskog zasjedanja, najvećim dijelom odnosi na rezultate rada Radne grupe Vlade RS-a, čiji članovi nisu pozvani da prisustvuju sjednici parlamenta.

 

U zajedničkom saopćenju koje su potpisali nekadašnji članovi Komisije za Srebenicu, koja je djelovala 2004. godine, ističu da se tekst Informacije o Izvještaju Komisije o događajima u i oko Srebrenice u periodu od 10. do 19. jula 1995., odnosi na Izvještaj Radne grupe Vlade RS-a za provođenje zaključaka iz Konačnog izvještaja Komisije za Srebrenicu, a ne na Izvještaj Komisije.

 

- Naime, u Infomaciji je navedeno da je 'neposredan povod' za razmatranje Izvještaja Komisije to što su predstavnice 'Majki Srebrenice' njemačkim vlastima predale spisak s imenima više od 22.000 Srba, koji su, prema njima, učestvovali u 'genocidu u Srebrenici... 'Navedeni spisak rezultat je rada Radne grupe, a ne rada Komisije za Srebrenicu - navode njeni članovi u saopćenju.

 

Iz tog razloga, dodaju, nejasno je zašto na posebnu sjednicu Narodne skupštine RS-a nisu pozvani članovi Radne grupe, koja je predstavljala samostalno tijelo Vlade RS-a, kao i zašto su pozvani samo članovi Komisije za Srebrenicu iz RS-a, a ne i oni van tog bh. entiteta.

 

Smatraju nejasnim i to što se u materijalima za raspravu na posebnoj sjednici Narodne skupštine RS-a nalazi samo izvještaj Radne grupe iz marta 2005., a ne dopuna tog izvještaja iz septembra 2005.

 

Ukazuju i da se u informaciji, koju je za potrebe predsjednika RS-a pripremio Centar istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih u RS-u, ništa ne govori o posebnom tijelu, koje je 2013. formirano u okviru tog centra, a trebalo je da razmatra rezultate rada Komisije za Srebrenicu.

 

Izvještaj tog centra smatraju površnim, jer, između ostalog, ne razlikuje pojam „stradalih“ i „nestalih“.

 

Podsjećaju da nisu predstavljali sudsko istražno tijelo, niti imali mandat da daju pravne kvalifikacije događaja kojim se Komisija bavila, jer je to nadležnost sudova, te da Komisija nije mogla da utvrdi broj lica stradalih kao žrtve zločina u odnosu na broj lica stradalih na drugi način...

 

- Komisija je na osnovu već postojećih spiskova nestalih u vezi sa zbivanjima u Srebrenici jula 1995. godine i drugih izvora sastavila popis nestalih, a ne lica koja su predmet zločina. Spisak od 7.806 imena odnosi se na osobe koje su prijavljene kao nestale na srebreničkom području tokom jula 1995. – naveli su saopćenju.

 

Članovi Komisije za Srebrenicu su, između ostalog, dodali da Izvještaj Komisije za Srebrenicu nema pravnu težinu, a da interpretacije izvještaja i dokumentacije van njihovog sadržaja predstvaljaju zloupotrebu, bez obzira na to od koga dolazile.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!