roditeljska je ljubav pregolema

Kako je Makedonac napisao KNJIGU od riječi koje izgovara njegova autistična kćerka

Lifestyle13.08.18, 09:59h

Kako je Makedonac napisao KNJIGU od riječi koje izgovara njegova autistična kćerka
Porodica Kardula saznala je za zvaničnu dijagnozu kada je Erato napunila sedam godina, a kako kažu za "Blic", život im se prevrnuo naopačke

 

Poznati makedonski umjetnik, slikar, grafičar i dizajner Zoran Kardula priredio je knjigu "Guš i Bac" koja je sastavljena od 47 riječi koje izgovara njegova djevojčica Erato (11).

 

Ali, to nije obična knjiga, a Erato nije obična djevojčica.

 

Erato ima autizam, a ovo je njena priča.


Porodica Kardula saznala je za zvaničnu dijagnozu kada je Erato napunila sedam godina, a kako kažu za "Blic", život im se prevrnuo naopačke.

 

- Erato se u početku razvijala kao i sva druga deca. Stalno je pričala, ali je mi nismo ništa razumeli. Naravno da nismo ni pomislili da naše dete ima neki problem. Mislili smo da joj se mešaju jezici jer sam ja pričao sa njom na vlaškom, a supruga na makedonskom. Sa 18 meseci smo primetili da se Erato ne razvija kao što je to bio slučaj sa našom starijom ćerkom. Kako je prolazilo vreme Erato je postala razdražljiva, nervozna, nije mogla da zadrži pažnju, stalno je bila u pokretu, nije se odazivala na ime, interesovale su je samo reklame na televiziji... - kaže za "Blic" Zoran.On dodaje da doktori od kojih su još tada tražili pomoć i savjet nisu znali i nisu bili sigurni u dijagnozu.

 

- Išli smo na konsultacije širom zemlje i regiona, posećivali logopede, defektologe, ali zvaničnu dijagnozu dobili nismo. Mi smo znali da je u pitanju autizam, ali ne i lekari. Kada je napunila sedam godina, Erato je imala na papiru dijagnozu - autizam. Život nam se prevrnuo naglavačke. To je najbolja definicija za ono kroz šta smo prošli. Trčali smo od jednog do drugog lekara, želeli smo da joj pomognemo na sve moguće načine, ali prihvatanje stanja u kome se nalazi naša ćerka bila je najbolja i najlakša solucija - objašnjava ovaj otac.

 

Ostatak teksta čitajte i fotografije pogledajte ovdje

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!