traže hitan sastanak s premijerom zoljom

BH Konzorcij od KS-a traži da stavi van snage Pravilnik o policijskim uniformama

Hronika10.08.18, 15:55h

BH Konzorcij od KS-a traži da stavi van snage Pravilnik o policijskim uniformama
BH Konzorcij očekuje od premijera, ministra i policijskog komesara u KS-u da "u što kraćem roku isprave i otklone očite nezakonitosti, te da odmah obustave primjenu tog pravilnika u postupcima javnih nabavki i tako spriječe daljnje nanošenje štete domaćim proizvođačima"

 

BH Konzorcij proizvođača policijske i vojne opreme, koji sačinjava šest kompanija, uputio je molbu za hitan sastanak premijeru Kantona Sarajevo Ademu Zolju, ministru unutrašnjih poslova KS Vedranu Mulabdiću i policijskom komesaru KS Mevludinu Haliloviću a u vezi sa izmjenama Pravilnika o policijskim uniformama Kantona Sarajevo. 



BH Konzorcij očekuje od premijera, ministra i policijskog komesara u KS-u da "u što kraćem roku isprave i otklone očite nezakonitosti, te da odmah obustave primjenu tog pravilnika u postupcima javnih nabavki i tako spriječe daljnje nanošenje štete domaćim proizvođačima". 



Nezavisni odbor KS-a, na svojoj posljednjoj sjednici usvojio je zaključak i zatražio analizu i reviziju Pravilnika zbog njegove očite neusklađenosti sa Ustavom Federacije BiH, te federalnim i kantonalnim propisima, saopćeno je iz BH Konzorcija proizvođača policijske i vojne opreme. 



BH Konzorcij podsjeća javnost, da je odredbom Ustava FBiH propisano da "Kantoni imaju sve nadležnosti koje nisu izričito povjerene federalnoj vlasti, a posebno su nadležni za uspostavljanje i nadziranje policijskih snaga koje će imati jedinstvene federalne uniforme sa kantonalnim oznakama". 



Vlada FBiH donijela je Uredbu kojom se uređuju izgled, dijelovi i boja jedinstvene policijske uniforme svih policijskih snaga FBiH. Također, u Zakonu o policijskim službenicima KS stoji kako "policijski službenici nose jedinstvene uniforme u Federaciji u skladu sa Ustavom Federacije", te da "izgled, dijelove, boju i oznake policijske uniforme propisuje Uredba o jedinstvenoj policijskoj uniformi u Federaciji". 



Ministarstvo unutrašnjih poslova KS je 2013. godine usvojilo predmetni Pravilnik kojim je, umjesto samo nekih, specijaliziranih, propisan izgled svih vrsta uniformi, a ne samo dopunskih dijelova i posebnih uniformi, kako to decidno propisuje federalna Uredba. Istovremeno izgled uniformi propisan navedenim Pravilnikom, u potpunosti je odstupio od izgleda propisanog federalnom Uredbom i kantonalnim zakonom!? Tako danas u praksi imamo situaciju da policijski službenici u KS-u imaju u potpunosti različite uniforme od policijskih službenika u drugim kantonima, čime se krše Ustav FBiH, federalna Uredba i Zakon o policijskim službenicima KS, navodi se u saopćenju. 



Spomenuti pravilnik iz 2013. u potpunosti je prilagođen i napravljen na način da favorizira samo jednu vrstu uniformi koje se uvoze u BiH, čime su domaći ali i svi drugi proizvođači diskriminirani, jer uopšte nemaju mogućnost da učestvuju u javnim nabavkama uniformi i druge opreme u KS-u. Time se našim kompanijama nanosi ogromna šteta, a sve u korist uvoznika uniformi. Svi mi već duže od 20 godina specijaliziramo za ovu vrstu poslova. Tako se uniforme i druga policijska i vojna oprema proizvedena u BiH, danas koristi od policijskih agencija brojnih evropskih država, a naši proizvodi zadovoljavaju NATO standarde, navode iz BH Konzorcija proizvođača policijske i vojne opreme. 



BH Konzorcij proizvođača policijske i vojne opreme čine kompanije: Koteks d.o.o. Tešanj, Sparta d.o.o Banja Luka, MEN d.o.o. Travnik, ZENKO  d.o.o Zenica, Uslužnost d.o.o. Sarajevo i Tekstilna industrija d.o.o. Mostar.

(FENA/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook