hoće li sjednica donijeti rješenje

Stigao je 'Dan D' za borce: Zakon ili nova blokada FBiH

Front09.08.18, 08:00h

Stigao je 'Dan D' za borce: Zakon ili nova blokada FBiH
Do problema sa zakonom je došlo zbog toga što je Zajednička komisija za usaglašavanje teksta Zakona o demobilisanim borcima usvojila amandman kojim se definiše način izračuna boračkog dodatka

 

Sjednica Zajedničke komisije za usaglašavanje različito usvojenih tekstova Zakona o pravima demobilisanih boraca i njihovih porodica u Parlamenta FBiH zakazana je za danas, a od njenog ishoda zavisi da li će bivši borci ponovo krenuti u blokadu puteva i proteste.

 

Zakazivanje sjednice bio je jedan od uslova da demobilisani borci prekinu s blokadom puteva i protestima u ponedjeljak, 6. augusta kada su borci blokirali puteve na graničnom prelazu “Bijača”, te na magistralnom putu u Srebreniku i na petlji Šićki brod, nakon što nije ispunjen njihov zahtjev da se za utorak zakaže sjednica oba doma Federalnog Parlamenta, kako bi se usaglasili različiti usvojeni tekstovi Zakona. 

 

Borci su tada pristali da se sjednica održi danas. 

 

Do problema sa zakonom je došlo zbog toga što je Zajednička komisija za usaglašavanje teksta Zakona o demobilisanim borcima usvojila amandman kojim se definiše način izračuna boračkog dodatka. 

 

Problem je nastao jer taj amandman nije usvojen ni u jednom domu Parlamenta FBiH.

 

(N1, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook