Čuvajte svoje zdravlje

Top 11 savjeta kako preživjeti pakleno ljeto bez klime u kući

Auto & Dom07.08.18, 15:32h

Top 11 savjeta kako preživjeti pakleno ljeto bez klime u kući
Neke od ovih savjeta vjerojatno već koristite, ali o nekima možda niste razmišljali. Na primjer, svi električni uređaji emituju toplinu pa isključite sve koji vam nisu nužni

 

 

1. Koristite ventilatore

 

Dobro će doći bilo koja vrsta ventilatora - podni, stolni, stropni. Imate li priliku, nabavite ih nekoliko. U večernjim satima svakako sve u kući rastvorite i napravite propuh. Upalite ventilatore koji će dodatno potaknuti ulazak svježijeg zraka u dom, a izlazak toplog.

 

2. Zamračite kuću

 

Ujutro, kada sunce počne izlaziti, zatvorite sve prozore i vrata, spustite rolete i navucite debele zavjese. Na taj ćete način duže zadržati noćnu svježinu unutar kuće.

 

3. Rashlađujte se vodom

 

Napunite lavor vodom i namačite stopala. Uz to, koristite mokre ručnike ili marame - stavljajte ih na ramena ili na glavu, imaju učinak hlađenja. Nekoliko puta na dan se istuširajte hladnijom vodom ili njome napunite kadu i ležite u njoj.

 

4. Boravite više u prizemlju

 

Živite li u kući na kat, tokom paklenih vrućina više boravite u prizemlju. Naime, poznato je da se topli zrak diže pa je na spratu uvijek toplije nego u prizemlju. Idealno bi bilo boraviti u uređenom podrumu, tamo je najhladnije.

 

5. Isključite dodatne izvore topline

 

Sijalice sa žarnom niti isijavaju toplinu pa ih ne palite ako baš ne morate. Jednako je i s računarima i ostalim električnim uređajima. 

 

6. Pijte dovoljno vode

 

Važno je održavati pravilnu hidratizaciju tijela jer se tekućina pojačano gubi iz tijela za vrijeme velikih vrućina. Ukoliko se jako znojite, svakako uzimajte hranu ili pića koja će vam osigurati dovoljno elektrolita, na primjer, limunadu s malo soli, prenosi portal medicinenet.com.

 

7. Izbjegavajte alkohol i kofein

 

Kada je jako vruće suzdržite se od ispijanja alkoholnih pića ili onih koja sadrže kofein jer i jedno i drugo u tijelu djeluje kao diuretik - potiče izbacivanje tekućine iz tijela i vodi dehidraciji.

 

8. Stavite led pred ventilator

 

Ispred ventilatora stavite široku plitku posudu i napunite je kockicama leda ili plastične boce koje ste prethodno napunili vodom i zaledili. Rashladit će vam zrak u kući.

 

9. Otiđite u klimatizirane prostore

 

Ukoliko vam je tokom najtoplijeg dijela dana u kući nepodnošljivo vruće, uzmite obitelj i posjetite neki javni prostor koji ima sustem rashlađivanja, na primjer, šoping centar, knjižnicu, kino...

 

10. Pazite šta jedete

 

Izbjegavajte obilne obroke bogate ugljikohidratima jer mogu povećati metaboličku toplinu (nusproizvod metabolizma našeg organizma), a time i toplinu tijela.

 

11. Pazite na simptome toplinskog udara

 

Morate biti u stanju na vrijeme prepoznati simptome bolesti povezanih s vrućinom, kao što je toplinski udar i na vrijeme pravilno reagirati.

 

Simptomi toplinskog udara: osjećaj vrućine, glavobolja, vrtoglavica, smušenost, nemir, koža je suha i crvena, a u mlađih osoba može biti i znojna, gubitak svijesti, tjelesna temperatura izmjerena rektalno (debelo crijevo) iznosi 42ºC ili više.

 

 

 

(24sata, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/az)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook