rođenje djeteta ostavlja posljedice

Trbuh, grudi, vagina, emocije... Koliko vremena treba ženi da se oporavi nakon poroda?

ŽENA iN06.08.18, 10:30h

Trbuh, grudi, vagina, emocije... Koliko vremena treba ženi da se oporavi nakon poroda?
Nakon poroda, mame često pate od napada nerazumne tjeskobe, umora i drastičnih promjena raspoloženja. Žena doživljava ogromno psihološko opterećenje...

 


Iako je potrebno samo dva - tri dana ili čak 24 sata da većina mama napusti bolnicu ako nemaju nikakvih komplikacija, proces rehabilitacije zapravo traje dulje, piše Živim.hr

 

Trbuh
Potkožna masnoća u abdomenu koja štiti bebu od vanjskih čimbenika može značajno porasti tijekom trudnoće. Hormonalne promjene i prehrana olakšavaju proces. Zato stanje ženskog trbuha tijekom razdoblja nakon poroda ovisi o tome koliko je dodatnih kilograma žena dobila tijekom trudnoće.


Trbušni mišići nakon porođaja smanjuju se nakon 6-8 tjedana, dok im je kod carskog reza potrebno puno više vremena. Ako nema problema s diastasis recti (razdvajanje trbušnih mišića), majka može početi vježbati nakon 1,5 do 2 mjeseca nakon poroda. Ako se vježbe zanemaruju, trebat će, kažu stručnjaci, oko 1-2 godine da se abdominalni mišići vrate.


Grudi
Tijekom dojenja, ženske grudi postaju sve veće. Ligamenti i mišići ne mogu podupirati tkivo dojke na isti način na koji su ga podupirali prije trudnoće, jer njihova težina u postporođajnom periodu raste za dva-tri puta. To može dovesti do opuštenih grudi. Štoviše, bradavice i areole mogu postati veće i tamnije, a krvne žile, zbog tanje kože, mogu postati vidljive.


Nažalost, nije uvijek moguće vratiti se na početne 'prve' oblike, ali ako žena radi vježbe za te ciljane mišiće, može dobiti dobre rezultate.


Ispravna prehrana, konzumiranje vitamina A, B i C, lagana manualna masaža dojki i vježbe mogu pomoći u očuvanju ljepote grudi i elastičnosti kože.

 

Mišićno-koštani sustav
Tijekom trudnoće, mišićno-koštani sustav doživljava povećano opterećenje i tijelo proizvodi hormon relaksin, koji je odgovoran za elastičnost ligamenata kralježnice i mišića. Ovo opterećenje dovodi do promjena u kralježnici, zglobovima donjih udova, kosti zdjelice i leđnih mišića. Tijekom tog perioda središte gravitacije se mijenja, uzrokujući da se kralježnica pomakne, što može rezultirati boli i nelagodama. Nakon poroda dolazi do drastičnog smanjenja razine progesterona i estrogena što usporava metabolizam tijela i dovodi do povećanja masnog tkiva.


Razdoblje oporavka mišićno-koštanog sustava nakon poroda se događa postupno i traje 3-4 mjeseca. U tom vremenu žena može doživjeti bol u zglobovima, kostima i može imati grčeve u mišićima. Izvođenje posebnih vježbi usmjerenih na jačanje leđnih mišića, može pomoći kod borbi s bolovima u lumbalnom području. Gore spomenute promjene mogu potpuno nestati samo ako žena u početku nije imala problema s mišićno-koštanim sustavom.
 

Maternica
Maternica prolazi kroz mnoge promjene tijekom trudnoće i poroda. Težina maternice žene koja nikad nije rodila je 40 g do 60 g, a težina maternice kod onih koje su rodile je oko 80 g. Istovremeno, težina maternice odmah nakon poroda je oko 900 g. Te su promjene rezultat hipertrofije mišića (rast mišića odnosno povećanje mišićne mase) koja se pojavljuju tijekom trudnoće. Dno maternice se nalazi na razini pupka - i zato novopečene majke, u prvih nekoliko dana nakon poroda, izgledaju kao da su još trudne.


Ako je sve u redu, težina maternice smanjuje se nakon 10 dana. Oko 1,5 do 2 mjeseca nakon poroda, ona će konačno vratiti na uobičajenu težinu od 50 do 80 g.
 

Menstruacija
Na povratak menstruacije utječu brojni faktori, od toga kako je prošla trudnoća, prisutnost bilo kakvih komplikacija tijekom poroda, dob, prehrana, kronične bolesti, spavanje…


U pravilu, žene koje ne doje (a ponekad i one koje doje) dobiju menstruaciju 6-8 tjedana nakon poroda. Vrlo često, menstruacijski ciklus žena koje doje se unormali tek kad prestane dojiti. To je zbog procesa laktacije, a vrijeme oporavka menstrualnog ciklusa varira od žene do žene. Baš kao i menstrualni ciklus, ovulacija se vraća nakon završetka procesa dojenja, ali ne daje jamstvo da žena ne može zatrudnjeti tijekom tog perioda.
 

Vagina
Vagina je mišićni organ koji također prolazi kroz niz promjena. Njeni se mišići rastežu i gube elastičnost, ali to je sasvim normalan proces u ovoj situaciji. Ipak, mnoge žene su zabrinute će veličina njihove vagine biti veća nakon poroda i da će negativno utjecati na kvalitetu seksualnog života. Istina je da nema razloga za zabrinutost jer je vagina izgubila oblik samo privremeno. Možda se neće vratiti 100 posto na staro stanje, ali Kegelove vježbe mogu biti od velike pomoći


Razdoblje oporavka varira od 6 do 8 tjedana. Taj proces ovisi o mogućim komplikacijama i opet je drugačiji kod svake žene.


Nove mame uvijek dobivaju upozorenje da ne stavljaju ništa u vaginu - to vrijedi i za tampon i za penis - najmanje šest tjedana nakon poroda. Pravilo jednako vrijedi i za žene koje su rodile vaginalno i za one koje su rodile carskim rezom.


Problem nije toliko u osjećaju boli koliko u činjenici da grlić maternice ostaje otprilike šest tjedana otvoren, pa uvođenje bilo čega u vaginu dok je grlić maternice otvoren povećava rizik od infekcija.
 

Emocije
Nakon poroda, mame često pate od napada nerazumne tjeskobe, umora i drastičnih promjena raspoloženja. Žena doživljava ogromno psihološko opterećenje, neprestano se brine za zdravlje i pravilan razvoj djeteta, ne dobiva dovoljno sna, a stalni umor može dovesti do činjenice da se njezine psihomotorne reakcije mogu smanjiti.


Ako dođe do postporođajne depresije, potrebno je otići kod liječnika. Općenito govoreći, žena koja je upravo postala majka treba pomoć, podršku i razumijevanje njezinih bliskih prijatelja i obitelji, redovite šetnje na svježem zraku i cjelovit i uravnotežen plan prehrane.

 

(Živim.hr/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook