OPASNOST U PRIRODI

Kako da spasite život ako vas ubode stršljen: Smrt nastupa za nekoliko minuta, a evo kada je ubod fatalan...

Hronika05.08.18, 18:35h

Kako da spasite život ako vas ubode stršljen: Smrt nastupa za nekoliko minuta, a evo kada je ubod fatalan...
Do anafilaktičkog šoka dolazi iz više razloga - zbog toga što je osoba alergična na ujed insekta i zbog toga što je ubod na nezgodnom mjestu (u predjelu lica ili vrata) gdje otok izaziva gušenje

 

 

Najnovija žrtva stršljenova je muškarac iz Malog Požarevca (u Srbiji) koji je juče preminuo poslije pet uboda. Ovi opasni insekti odnijeli su za dva mjeseca čak tri života, a evo kako da se zaštitite.

 
- Poslije jednog ujeda ili jednog uboda insekta kod preosetljivih osoba, nakon nekoliko minuta može nastupiti anafilaktička reakcija sa koprivnjačom, grčevima u trbuhu, bronhospazmom, otokom lica i glotisa, otežano disanje cijanoza, pad krvnog pritiska, koma i na kraju - smrtni ishod - priča doktorica Jovanović-Nenadić.


Što se tiče reakcija na samom mjestu ujeda, tu dolazi i do oštrog bola koji može trajati nekoliko minuta. Stvara se papula sa okolnim crvenilom i na kraju ostane izražen svrab. Ovi simptomi povući će se za nekoliko sati, ali u samom trenutku, savjetuje doktorica, treba potražiti žaoku i odstraniti je, kako bi se spriječio dalji ulazak otrova.


- Lokalne reakcije treba ublažiti rashlađivanjem, recimo kesama sa ledom, i oralnim davanjem antihistaminika. Ukoliko se radi o jačoj reakciji, zbog bržih i potencijalnih fatalnih posljedica pacijenti su edukovani da sa sobom nose injekciju adrenalina koju sami sebi daju neposredno po ubodu insekta i obavezno se javljaju prvoj zdravstvenoj ustanovi - kaže Jovanović-Nenadić.


U svakom slučaju, najbolje je izbjegavati avanture u prirodi na mjestima gdje ima stršljenova. Ukoliko se bavite baštovanstvom, budite na oprezu i zaštitite otvorene dijelove tijela. Ako ipak dođe do uboda, odmah izvadite žaoku i stavite hladan oblog.


Do anafilaktičkog šoka dolazi iz više razloga:

 
- Zbog toga što je osoba alergična na ujed insekta


- Zbog toga što je ubod na nezgodnom mjestu (u predjelu lica ili vrata) gdje otok izaziva gušenje


- Ako je osobu u proteklih nekoliko nedjelja već ujeo stršljen ili osa, pa je imuni sistem postao preosjetljiv na alergen i u slučaju ponovnog uboda dolazi do anafilaktičke reakcije organizma

 
Potrebno je naglasiti da u slučaju anafilaktičkog šoka treba odmah pozvati hitnu pomoć kako bi se sprovela antišok terapija. Tu terapiju mogu da izvedu samo profesionalci koji praćenjem simptoma određuju doze adrenalina, antihistaminika i kortikosteroida, kako bi neutralisali alergijsku reakciju.
 

U slučaju da je čovjek u smrtnoj opasnosti, a u tom trenutku nema ljekara koji bi mu pomogao, alergijska reakcija se može ublažiti injekcijom adrenalina koja je unaprijed pripremljena. Zato, ako ste izloženi opasnosti od ujeda stršljena, a posebno ako ste alergični na ujed insekata, potrebno je da imate jednu takvu injekciju i tablete antihistaminika za svaki slučaj, a za sve to se prije svega konsultujte s ljekarom.


U slučaju da nema alergijske reakcije, već je u pitanju samo običan otok, mjesto uboda treba tretirati hladnim oblogama. U tu svrhu možete upotrijebiti hladan predmat kao što je metalna kašika. Međutim, u nekim slučajevima, alergijska reakcija može da zakasni i 8 do 10 sati, pa je ipak najbolje obratiti se ljekaru, posebno ako vas je već ujeo insekt u posljednjih nekoliko nedjelja.


Za kraj vam donosimo još jedan koristan savjet. Jedan iskusan pčelar kaže da otok i bol koji nastaju zbog ujeda pčele, ose ili stršljena, možete ublažiti i pomoću tablete aspirina ili andola. Potrebno je jednu tabletu pokvasiti i prisloniti na mjesto uboda, držati jedan minut, a zatim skloniti. To je potrebno učiniti odmah nakon uboda i tako ćete smanjiti otok i ublažiti bol i svrab.

 

(Kurir/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook