PRAVO NA MORE I PEŠKIR

Ovako se brani plaža od bahatih zakupaca: Htjeli su da im naplate ležaljke, a onda su kupači uzeli stvar u svoje ruke...

Hronika05.08.18, 16:42h

Ovako se brani plaža od bahatih zakupaca: Htjeli su da im naplate ležaljke, a onda su kupači uzeli stvar u svoje ruke...
Naplaćivanje parkinga pred plažom, ležaljki, suncobrana, pića koje ste često obavezni da kupite u plažnom kafiću sa ležaljkama, dnevno jednu osobu košta minimum 10 eura. Osim visokih troškova, turistima umanjuje ugođaj i to što ne mogu da uživaju na prirodnoj i neuređenoj plaži

 

 

Ležaljke i suncobrani prvi put su postavljeni na plaži Milos na Lefkadi, što je izazavalo burnu reakciju kako mještana, tako i stranih turista. Razlog nezadovoljstva jeste upravo to što je u pitanju jedina plaža na ovom ostrvu koja nije komercijalizovana i koja je sačuvala prirodni izgled.


- U nedelju ujutru održan je prvi protest na Milosu, a demonstranti, većinom stanovnici mjesta Agios Nikitas, stigli su na plažu rano ujutru, noseći crvenu traku kojom su obilježili mjesto zauzeto ležaljkama, uzvikujući: "Uzmite svoje ležaljke i odlazite odavde" - navode administratori Facebook grupe Grčka ostrva.


Oni dodaju i da su protesti najavljeni za sljedeće dane.


Objasnili su i da je Milos plaža bila jedina na Lefkadi koja nije iskorištena u svrhu turizma i upravo ta karakteristika plaže, da je netaknuta i prirodna, predstavljala je atrakciju za hiljade Grka i stranih posjetilaca.


Mnogi članovi grupe podržali su protest protiv ležaljki, komentarišući koliko su u Grčkoj uvijek uživali na neuređenim plažama, na kojima nije narušen prirodan izgled.

 

plaza-protest


- Prije nekoliko godina gradonačelnik Lefkasa je svojeručno uklanjao ležaljke sa Porto Kacikija. Vidim da su vraćene. Ne znam šta se dešava, ali znam da stanovnici Lefkade to ne odobravaju i da će biti više protesta. To su ponosni ljudi i svaka im čast! - navela je Snežana K.


- Bila sam pre dvije nedjelje na ovoj plaži i nije bilo ležaljki, a da ne pričam o tome da je put kroz šiblje i brdo izuzetno uzak i na nekim dijelovima ne mogu dvoje da se mimoiđu. Tako da ne znam odkud ta neprirodna ideja da se stave ležaljke - napisala je Jelena Z.


-  Lefkada pod uticajem mnogobrojnih turista, postaje urbana. A nije predviđena da bude takva i nije takva bila, ali iz godine u godinu se vidi pogoršanje, ja to ne volim. Volim je baš onakvu kakva je prije bila: divlja, nedostupna, čista i neukrotiva - dodala je još jedna članica grupe.


Grci se godinama bune protiv toga što se plaže eksploatišu kako bi se što više novca zaradilo od turista. Zbog toga su plaže krcate ležaljkama, ne može da se spusti peškir i uživa, a sve se naplaćuje papreno.


Naplaćivanje parkinga pred plažom, ležaljki, suncobrana, pića koje ste često obavezni da kupite u plažnom kafiću sa ležaljkama, dnevno jednu osobu košta minimum 10 eura. Osim visokih troškova, turistima umanjuje ugođaj i to što ne mogu da uživaju na prirodnoj i neuređenoj plaži. Na mnogim plažama od ove godine zabranjeno je i unošenje hrane i pića, te će vam i ova pravila dodatno izbiti pare iz džepa.


Bahato i na Jadranu

 

Nedavno je pažnju javnosti privukao i incident koji se dogodio na plaži u Crnoj Gori, tačnije u Budvi, kada je zakupac mobilijara pokušao da otjera mještanku jer se smjestila na peškir, a ne na zakupljene ležaljke. 


I na hrvatskoj obali traje rat između onih koji ograđuju plaže i onih koji ne žele da plaćaju nerealne namete za ležaljke već da uživaju ležeći na pijesku.

 

(Blic/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook