OPET SVI ŠUTE/ REVOLT IZ NAŠE STRANKE

Lakše je plaćati kazne, nego raditi po zakonu: Hoće li odgovorni u GIKIL-u biti pohapšeni nakon zadnje katastrofe?!

Hronika05.08.18, 13:09h

Lakše je plaćati kazne, nego raditi po zakonu: Hoće li odgovorni u GIKIL-u biti pohapšeni nakon zadnje katastrofe?!
Tužilaštvo TK ima dovoljno elemenata da pohapsi odgovorne, a vlast da preispita dalji rad ovakvih zagađivača i konačno raščisti s udvaranjem glasačima, poručuju iz Naše stranke

 

 

Krajem jula ove godine javnost je informisana da se protiv GIKIL d.o.o. Lukavac provodi istraga po nalogu Tužilaštva Tuzlanskog kantona a zbog kontinuiranog negativnog uticaja na okoliš ove kompanije. Danas smo svjedoci da je ova kompanija, koja već više od godinu dana radi bez okolišne dozvole ostvarujući profit, odgovorna za novi, vjerovatno najteži ekološki incident na području TK, koji ima i direktne ljudske žrtve. 


Prof.dr. Zvjezdan Karadžin, član GO Naše stranke Tuzla, podsjeća da ova kompanija, koja je svojevremeno bilježila i godišnji promet od milijardu KM, u zaštitu okoliša i poboljšanje zastarjele tehnologije kojom upravljaju ne usmjerava dovoljno sredstava. Nažalost, odlučnost za ostvarivanjem profita je nadjačala sve ostale aspekte održivog razvoja, pa je tako zaštita okoliša očito segment u koji uprava ove kompanije ne ulaže, čime je pored sada direktnih žrtava odgovorna indirektno i za životno ugrožene građane općina u Tuzlanskom kantonu. 


- Značajan problem je i činjenica da je u našoj zemlji još uvijek lakše i isplativije plaćati kazne onda kada Federalna inspekcija utvrdi nepravilnosti, nego se potruditi i raditi prema pravilma i zakonima. Dakle, govorimo o kompaniji koja radi bez okolišne dozvole i koja je u posljednjih par mjeseci prouzrokovala minimalno dva velika ekološka incidenta. Federalna inspekcija na Tuzlanskom kantonu ima samo jednog inspektora za ovu oblast, iako na samo nekoliko kilometara, od Tuzle do Lukavca, imamo desetak velikih zagadjivača. Jasno je da je politika pojačavanja kaznenih odredbi, ali prije svega uspostavljanje jasnijih i realnijih uslova za izdavanje okolišne dozvole, te redovan monitoring koji podrazumijeva i osnaživanje rada inspektorata, ono što bi moralo biti jedan od imperativa za nadležno Federalno ministarstvo - ističe povodom ove ekološke katastrofe, potpredsjednica NS, Nasiha Pozder.


Neophodno je insistirati na dokazivanju odgovornosti uprave GIKIL-a koja je u trci za profitom apsolutno zanemarila društveno odgovorno poslovanje i dovela do katastrofe. Sigurni smo da već sada Tužilaštvo TK ima dovoljno elemenata da pohapsi odgovorne a vlast da preispita dalji rad ovakvih zagađivača i konačno raščisti s udvaranjem glasačima. U Našoj stranci sramotnom ocjenjuju i šutnju načelnika Općine Lukavac koju smatraju odobravanjem ovakvog poslovanja, posebno ako je poznato da je broj oboljelih od karcinoma u ovoj općini čak šest puta veći nego u ostalim općinama kantona, a čemu je uzrok i zagađenje.


Na kraju, podsjećamo da je i obaveza lokalne zajednice odnositi se domaćinski prema svome i svojima, te uticati na odgovoran rad privrednih subjekata na vlastitom teritoriju i zaštiti građane koji su svakodnevno ugroženi. Na području općine Lukavac rade tri od deset najvećih zagađivača u FBiH, očekivano bi bilo da ova lokalna zajednica ostvari i najveća ulaganja u zaštitu okoliša kroz projekte Fonda za zaštitu okoliša, što očito nije slučaj, zaključuju iz općinskog odbora NS Lukavac.


Naša stranka od početka ovog problema djeluje na njegovom rješenju. Do sada s lokalnog nivoa. Od oktobra, ovaj problem ćemo rješavati i s kantonalnog i s federalnog. Industrija je za nas važan segment razvoja društva, ali ako ona nanosi veću štetu okolišu od koristi koju donosi zaposlenima i budžetu, u takvu industriju ne vjerujemo jer sve korisno od nje biva višestruko poništeno kad dođe do ovakvih katastrofa koje se mjere i ljudskim životima.


Tužilaštvo TK ima dovoljno elemenata da pohapsi odgovorne, a vlast da preispita dalji rad ovakvih zagađivača i konačno raščisti s udvaranjem glasačima.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook