Digitalni dadaizam

U Art Kinu Kriterion izložba 'Single Cell' digitalnog umjetnika Dr. Machina

Kultura03.08.18, 11:51h

U Art Kinu Kriterion izložba 'Single Cell' digitalnog umjetnika Dr. Machina
Uz izložbu, biće prikazana videoinstalacija “Pop-Al”, koja sadrži radove umjetnika David Siegela, Katharine Swobode i Kamen Stoyanova

 

U Art Kinu Kriterion će 03. augusta u 19:30 sati biti otvorena izložba  „Single Cell“ koja je nastala kao rezultat rada digitalnog umjetnika Dr. Machina. Tvrdeći za sebe da je dijelom čovjek, a dijelom stroj, Dr. Machina u odsustvu tradicionalne narativne strukture koristi pojedinačne ploče koje podsjećaju na umjetničke radove pop art pokreta.

 

Dr. Machina kao izvorni materijal upotrebljava stare stripove i tekstove što su potom podvrgnuti izmjenama i mašinskoj obradi kako bi se postigao savremeni digitalni stil. Satirične komične ploče, jedinstveno dizajnirane i obrađene uz pomoć aplikacija za umjetnu inteligenciju kao krajnji cilj imaju istraživanje pozicije umjetnosti u vremenu novih tehnologija.

 

Spajajući grafičke elemente američkih stripova iz perioda od 1940. do 1950. godine  sa digitalnim formatima, umjetnik Dr. Machina iznova proizvodi stripove kombinovane sa originalnim dizajnerskim elementima što kao krajnji produkt ima kontekstualizaciju pop art umjetnosti u savremenom dobu.

 

Iako serija ploča upućuje na estetske ideale pedesetih godina prošlog vijeka, umjetnički angažman Dr. Machina pokušava staviti akcenat na postojanje i uticaj nove digitalne stvarnosti kao i na reaktualiziranje umjetničkih produkta iz prošlosti pomoću upotrebe savremenih tehnoloških dostignuća.

 

Uz izložbu, biće prikazana videoinstalacija “Pop-Al”, koja sadrži radove umjetnika David Siegela, Katharine Swobode i Kamen Stoyanova.

 

Izložba “Sincle Cell” će biti postavljena do 09. augusta, a nakon otvaranja izložbe posjetitelji i posjetiteljice mogu nastaviti druženje uz techno session DJ rezidenta Kriteriona.

 

 

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/az)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook