U ČEMU JE KLJUČ USPJEHA

Kako su vlasnici najvećeg sajta u BiH zaradili 175 milijardi dolara na samo jednoj transakciji?!

Biznis Klub31.07.18, 11:02h

Kako su vlasnici najvećeg sajta u BiH zaradili 175 milijardi dolara na samo jednoj transakciji?!
Firma je, između ostalog, preuzela značajnu ulogu i na bh. tržištu kada je prije nekoliko godina postala većinski vlasnik najveće domaće platforme za prodaju, i generalno jednog od najvećih domaćih sajtova – Pik.ba, koji je kasnije postao Olx

 


Kompanija Naspers, koja je osnovana prije više od 100 godina u Južnoafričkoj Republici, postala je posljednjih godina veliki globalni igrač na polju interneta, medija, online prodaje… Mnogi je porede s tehnološkim gigantima kao što su Amazon, Facebook, eBay itd, piše BiznisInfo.


Firma je, između ostalog, preuzela značajnu ulogu i na bh. tržištu kada je prije nekoliko godina postala većinski vlasnik najveće domaće platforme za prodaju, i generalno jednog od najvećih domaćih sajtova – Pik.ba, koji je kasnije postao Olx.


No, ono po čemu je ova firma postala važan globalni igrač je jedna od najuspješnijih i najprofitabilnih akvizicija u istoriji, a to je preuzimanje udjela u kineskom gigantu Tencentu.


Kako je nedavno pisao CNN, Naspers je 2001. godine kupio udio u tada malom kineskom startapu Tencent za svega 32 miliona dolara. Firma je rasla, a taj udio u martu ove godine dostigao je vrijednost od nevjerovatnih 175 milijardi dolara.


Tencent je, naime, danas konglomerat koji posjeduje platformu za dopisivanja WeChat, aplikacije za plaćanje i mobilne igre. Riječ je o jednoj najvećih i najpoznatijih tehnološkim kompanija u Kini i na svijetu.


Naspers je u martu ove godine zaradio 10 milijardi dolara od prodaje samo dva posto dionica u Tencentu, kada je smanjio svoj udio sa 33 na 31 posto.


Naspers je osnovan prije više od više od 100 godina u Južnoafričkoj Republici kao mala izdavačka kuća. Kompanija se danas bavi medijima, tehnologijom i investicijama a posluje u 120 država. Investicija u Tencentu pomogla je Naspersu da se takmiči da gigantima kakvi su Amazon, Facebook i Netflix, prema CNN-u.


– Volim Naspers. Imaju izuzetan portfolio kada je riječ o internetu, medijima i e-komercu. Njihovo preuzimanje udjela u Tencentu je zaista nevjerovatna priča – rekao je nedavno Paul Theron, direktor firme Vestact.


Dok je Tencent ubjedljivo najuspješnija Naspersova investicija, oni imaju još mnogo pozitivnih priča. U maju ove godine su zaradili 1,6 milijardi dolara prodajom udjela od 11 posto u indijskoj platformi za e-komerc Flipkart. Udio su kupili 2012. godine.


Projekti širom svijeta


Kompanija ostvaruje 90 posto prihoda u Brazilu, Rusiji, Indiji, Kini i Južnoafričkoj Republici. Mreža globalnih investicija učinila je Naspers velikom silom u tehnološkoj industriji.


Kompanija je nedavno dodatno investirala u indijski startap za dostavu hrane Swiggy, koji je direktor Naspersa Bob van Dijk opisao kao “najbrže rastuću kompaniju u posljednjoj deceniji“. Brazilska firma za dostavu hrane iFood, također u vlasništvu Naspersa, je najveća u Južnoj Americi.


Dalje, Naspersov PayU je jedan od najvećih servisa za online plaćanje u zemljama u razvoju, sa zanačajnom pozicijom u 17 država. Naspers je također uložio u kompaniju Letgo u SAD, aplikaciju koja je skinuta više od 75 miliona puta i koja želi postati glavna destinacija za prodaju i kupovinu ličnih stvari.


Van Dijk kaže da je ključ uspjeha Naspersa kvalitet uposlenika, koji su privučeni iz drugih kompanija uključujući Paypal, Mastercard, eBay, Facebook i Google.


– Privukli smo neke od najboljih ljudi u internet prostoru – rekao je on.


Naspers je također profitirao od bliskih veza s Tencentom, koji mu je osigurao „mjesto u prvom redu“ kada je riječ o inovacijama u Kini.


OLX i PIK


Inače, kada je riječ o samom OLX-u, on je osnovan 2006, sjedište mu je u Amsterdamu a prisutan je u 45 država. Naspers je prezeo većinski udio u OLX-u 2010. a od 2014. ima 95-postotni udio.


PIK je osnovan u Sarajevu 2009. godine, a dio OLX-ove mreže je postao 2014. Upravo partnerstvo s OLX-om, odnosno Naspersom, omogućilo je da ova platforma prati tehnološki razvoj po svjetskim standardima.

 

(BiznisInfo/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook