NEDOSTOJNA JAVNE FUNKCIJE

Iz Srbije stiže krivična prijava protiv Vjerice Radete: Hoće li brutalna poslanica odgovarati zbog monstruoznog tvita?

Hronika27.07.18, 09:49h

Iz Srbije stiže krivična prijava protiv Vjerice Radete: Hoće li brutalna poslanica odgovarati zbog monstruoznog tvita?
Od Skupština Srbije traži se da "po hitnom postupku smijeni svoju potpredsjednicu, jer obavljanje javnih funkcija od strane ovako nedostojnih osoba predstavlja uvredu i poniženje za sve građane i građanke Srbije"

 

Nevladina organizacija Žene u crnom podnijela je krivičnu prijavu protiv potpredsjednice Skupštine Srbije i poslanice Srpske radikalne stranke (SRS) Vjerice Radete zbog objave na društvenoj mreži Twitter, povodom smrti Hatidže Mehmedović iz udruženja Majke Srebrenice.


Žene u crnom traže od nadležnog javnog tužilaštva da po službenoj dužnosti pokrene krivični postupak za djelo izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje i netrpeljivosti, propisano članom 317. Krivičnog zakonika.


- Znajući da je Hatidža Mehmedović u genocidu u Srebrenici izgubila oba sina i supruga, prevazilazeći sve granice razuma i elementarne ljudskosti, ova nedostojna osoba se javno zapitala „ko će sahraniti Hatidžu Mehmedović, sinovi ili muž?“. Zahtijevamo od nadležnih državnih institucija da reaguju i pokrenu krivični postupak u ovom slučaju - navodi se u saopštenju Žena u crnom.


Ova organizacija traži i da Skupština Srbije "po hitnom postupku smijeni svoju potpredsjednicu, jer obavljanje javnih funkcija od strane ovako nedostojnih osoba predstavlja uvredu i poniženje za sve građane i građanke Srbije".


"Zahtijevamo i da se najviši predstavnici vlasti oglase i da jasno i nedvosmisleno osude ovo i slična ponašanja", dodaje se u saopštenju.

 

(RSE/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook