fizički obračuni na protestima

Borci udarali novinare: 'Vidio sam da ga drže za vrat, maltretirali su ga... Onda je prišla žena sa šipkom...'

Hronika26.07.18, 18:39h

Borci udarali novinare: 'Vidio sam da ga drže za vrat, maltretirali su ga... Onda je prišla žena sa šipkom...'
Na protestima bivših boraca u glavnom gradu BiH napadnute novinarske ekipe Al Jazeere Balkans i portala Klix.ba


Na protestima bivših boraca koji su danas blokirali glavnu saobraćajnicu u Sarajevu napadnute su novinarske ekipe Al Jazeere Balkans i portala Klix.ba. Snimatelj Al Jazeere Mirsad Bukvić, koji je i sam bio žrtva napada, priča kako je u jednom trenutku vidio gužvu i misleći da je došao neko od pregovarača, primakao se mjestu događaja. Tada je, kaže, vidio da je napadnut njegov kolega i on je krenuo da mu pomogne- piše Al Jazeera

 

"Vidio sam da ga drže za vrat i da mu hoće uzeti fotoaparat. Maltretirali su ga i nisu htjeli da ga puste. Onda sam ja odreagovao, uzeo sam momka, i uspio sam ga izvući. U jednom momentu je prišla žena s metalnom šipkom, i pokušala da udari fotografa. To sam blokirao to rukom i ona je, nakon nekog perioda, odustala."

 

Događaju je prisustvovala i reporterka Al Jazeere Nadina Maličbegović.

 

"Manja grupa boraca je počela da tuče mlađeg kolegu fotografa. Mi smo bili u blizini jer smo htjeli da snimimo inserte. Moram da kažem da me naš snimatelj Mirsad Bukvić fascinirao kada je prišao da pomogne tom mladiću. Žena, koja je demobilisani borac, metalnom šipkom je nasrnula na tog mladića, a Mirsad, u pokušaju da ga spasi, i sam je dobio udarac tom metalnom šipkom. Ovo je izmaklo kontroli. Ima nekoliko pijanih, nekoliko sumnjivih za koje niko ne zna ko su, a ratoborna gospođa koja koristi metalnu šipku inače boravi u šatorskom naselju pred zgradom u kojoj je prije bila smještena Vlada", javlja sa lica mjesta Maličbegović.

 

Prilikom fotografisanja događaja koji je paralizirao glavni grad Bosne i Hercegovine, desetak bivših boraca opkolilo je fotoreportera portala Klix.ba i bez razloga fizički ga napalo nanijevši mu tjelesne povrede.

 

Nakon intervencije kolega s Al Jazeere koji su također napadnuti fotoreporter je odveden na sigurno nakon čega je prevezen u Dom zdravlja radi zbrinjavanja povreda.

 

Ostatak doznajte ovdje

 

(Naslovna fotografija: Ivan Šebalj/ DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!