prozvali ministarstvo sigurnosti i ministra

SNSD i DNS uputili prijedlog za smjenu Dragana Mektića

Front26.07.18, 15:29h

SNSD i DNS uputili prijedlog za smjenu Dragana Mektića
Istakli su da je Ministarstvo sigurnosti odgovorno za eskalaciju tog problema, a posebno ministar Dragan Mektić

 

Poslanici klubova Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i Demokratskog narodnog saveza (DNS) u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine uputili su u proceduru prijedlog za glasanje o potrebi rekonstrukcije Vijeća ministara BiH, odnosno smjeni ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića zbog migrantske krize. 

 

U obrazloženju se navodi da je BiH od početka 2018. godine suočena sa ozbiljnom migrantskom krizom koja svakog dana postaje sve veća prijetnja političkoj stabilnosti. 

 

Istakli su da je Ministarstvo sigurnosti odgovorno za eskalaciju tog problema, a posebno ministar Dragan Mektić koji je, kako navode, nekoliko puta ignorisao, minimizirao, pa čak i ismijao ozbiljna upozorenja institucija. 

 

- Postoje vrlo ozbiljne informacije da su pojedinci iz institucija BiH, posebno iz Ministarstva sigurnosti u saradnji sa međunarodnim humanitarnim organizacijama bili umiješani u produkovanje migrantske krize u BiH s ciljem sticanja materijalne koristi kroz korištenje sredstava EU i donatorskih sredstava namijenjenih za pomoć u smještaj, ishrani i zdravstvenoj zaštiti migranata - navodi se u obrazloženju prijedloga klubova SNSD-a i DNS-a.

 

(FENA/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook