donesena odluka

Vijeće Apelacionog odjeljenja Suda BiH o 'slučaju Mamić': Šta će biti s bivšim direktorom Dinama?

Hronika26.07.18, 15:06h

Vijeće Apelacionog odjeljenja Suda BiH o 'slučaju Mamić': Šta će biti s bivšim direktorom Dinama?
Republika Hrvatska ranije je uputila zamolnicu za izručenje Zdravka Mamića na temelju domaće i međunarodne potjernice koju je raspisao Županijski sud u Osijeku

 

Vijeće Apelacionog odjeljenja Suda BiH je 24. jula u predmetu 'Zdravko Mamić' (S1 3 K 28827 18 Kž) donijelo odluku, potvrđeno je Feni u ovom sudu, bez preciziranja u vezi s prirodom te odluke. 

 

Budući da je ta odluka u fazi dostavljanja strankama u postupku i branitelju, javnost će o predmetnoj odluci biti blagovremeno informirana, a nakon što stranke zaprime pisani otpravak odluke, pojasnili su u Sudu BiH. 

 

- Sud Bosne i Hercegovine u ekstradicionom postupku ispituje ispunjenost zakonskih pretpostavki za izručenje potraživanog lica, a konačnu odluku o izručenju donosi državni ministar pravde, u skladu sa odredbom člana 46. Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarim - rečeno je Feni u odgovoru Suda BiH na upit u vezi sa 'slučajem Mamić'. 

 

Kako su mediji prenijeli, Zdravko Mamić, savjetnik NK Dinamo iz Zagreba, u skladu s odlukom Vijeća Apelacionog odjeljenja Suda BiH, neće biti izručen Republici Hrvatskoj. 

 

Republika Hrvatska ranije je uputila zamolnicu za izručenje Zdravka Mamića na temelju domaće i međunarodne potjernice koju je raspisao Županijski sud u Osijeku. 

 

 Zdravko Mamić, bivši izvršni direktor zagrebačkog NK Dinamo je, uoči izricanja prvostepene presude pred Županijskim sudom u Osijeku kojom je osuđen nepravomoćno na šest i po godina zatvora, prešao na teritoriju Bosne i Hercegovine i tako postao nedostupan organima hrvatskog pravosuđa. 

 

Ubrzo nakon toga uslijedilo je raspisivanje međunarodne potjernice, ali je njegovo izručenje odbijeno, budući da Mamić posjeduje i državljanstvo BiH.

 

(FENA/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook