Relativizacija zločina, revizija istorije i atmosfera mržnje

Tri političke stranke u Srbiji traže hitnu smjenu Vjerice Radete: 'Svirepo se obračunava s nedužnim žrtvama'

Front26.07.18, 13:40h

Tri političke stranke u Srbiji traže hitnu smjenu Vjerice Radete: 'Svirepo se obračunava s nedužnim žrtvama'
Predsjednik LDP-a Čedomir Jovanović obratio se danas šefovima zastupničkih klubova pismom u kojem je zatražio da se ne održavaju sjednice parlamenta dok potpredsjednica skupštine ne podnese ostavku ili ne bude smijenjena sa svih funkcija

 

Predstavnici Demokratske stranke, Lige socijaldemokrata Vojvodine i Liberalno-demokratske partije zatražili su u četvrtak da se potpredsjednica Skupštine Srbije Vjerica Radeta hitno smjeni s te dužnosti zbog izjava o smrti predsjednice Udruženja "Majke Srebrenice" Hatidže Mehmedović

 

"Nedopustivi govor mržnje u izjavi potpredsjednice Skupštine, kojim se svirepo obračunava s nedužnim žrtvama zločina u Srebrenici i vrijeđanju njihove obitelji, ugrozio je ugled institucije parlamenta koji ona predstavlja, zbog čega se zahtjeva da je Skupština Srbije hitno razriješi s te dužnosti", priopćili su zastupnici DS-a. 

 

U priopćenju se dalje navodi kako relativizacija zločina, revizija povijesti i atmosfera mržnje, za koje DS vjeruje da se kontinuirano podstiču i toleriraju od nositelja najviših političkih dužnosti u državi, moraju stati najprije u skupštini, kao demokratskoj instituciji koja predstavlja sve građane. 

 

Liga socijaldemokrata Vojvodine zatražila da Radeta hitno bude smijenjena i da joj se bez odlaganja oduzme zastupnički imunitet. Usto, iz te su stranke zatražili od tužiteljstva da "radi svoj posao i pokrene kazneni postupak protiv Radete". 

 

LSV je naveo kako se kroz djelovanje Radete i "njezinog šefa Šešelja", vidi "sav užas društva koje se nije suočilo sa strašnim zločinima za koje je odgovorno". 

 

"Negacija genocida u Srebrenici, ali i poništavanje elementarne humanosti, svjedoče o istinski zločinačkom karakteru Srpske radikalne stranke. I ovoga puta je, nažalost, potvrđena ispravnost stava LSV o neophodnosti zabrane ove po svemu fašističke političke organizacije", navodi se u priopćenju.  

 

Predsjednik LDP-a Čedomir Jovanović obratio se danas šefovima zastupničkih klubova pismom u kojem je zatražio da se ne održavaju sjednice parlamenta dok potpredsjednica skupštine ne podnese ostavku ili ne bude smijenjena sa svih funkcija, priopćeno je iz te stranke. 

 

Jovanović je ocijenio da je Radeta anticivilizacijskim rječnikom "napala" preminulu predsjednicu Udruženja "Majke Srebrenice" Hatidžu Mehmedović, sramno se rugajući njezinoj žrtvi i žrtvi njezine obitelji.  

 

"Radi se o ženi koja je ostala bez muža i dva sina u genocidu počinjenom u Srebrenici. Ono što je uradila Radeta poslije njezine smrti je nešto s čime se nitko normalan u ovoj zemlji ne može složiti", naveo je Jovanović.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook