Potvrđeno u Hrvatskim cestama

U ponedjeljak počinje gradnja Pelješkog mosta, ukupna vrijednost projekta preko 526 miliona eura

Hronika26.07.18, 10:29h

U ponedjeljak počinje gradnja Pelješkog mosta, ukupna vrijednost projekta preko 526 miliona eura
Istog dana kineski će izvođač na gradilištu mosta postaviti ploču s osnovnim podacima o projektu

 

U ponedjeljak 30. jula počinje gradnja mosta Pelješac, potvrđeno je Jutarnjem listu u Hrvatskim cestama. 

 

Tog će dana u Stonu predstavnici Hrvatskih cesta zastupništvu China Road and Bridge Corporationa (CRBC) predati svu potrebnu dokumentaciju, otvorit će se dnevnik radova i potpisati zapisnik o uvođenju kineskog konzorcija u posao. 

 

Time 30. jula počinje teći ugovoreni rok za gradnju mosta, koji mora biti završen za 36 mjeseci. Istog dana kineski će izvođač na gradilištu mosta postaviti ploču s osnovnim podacima o projektu. 

 

CRBC će u posao biti uveden tri mjeseca nakon što je u Dubrovniku potpisan 2,08 milijardi kuna vrijedan ugovor o gradnji mosta Pelješac s pristupnim cestama. Ovo je već drugo uvođenje u posao konzorcija na gradilište 'Pelješkog mosta', samo što je prije 11 godina konzorcij bio domaći, a danas je kineski. 

 

Evropska unija projekt sufinancira s 357 miliona eura, odnosno sa 85 posto prihvatljivih troškova. Ukupna vrijednost projekta premašuje 526 miliona eura, od čega su prihvatljivi troškovi malo veći od 420 miliona eura. Trenutno je u toku natječaj za 480 miliona kuna vrijednu drugu fazu, a do kraja godine provest će se za treću i četvrtu.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook