Kome pravosudne institucije ovo poklanjaju?!

Turpije za pete, omekšivači, noktarice, deterdženti, kaladonti... Na šta se troši naš novac, pogledajte!

Front25.07.18, 13:20h

Turpije za pete, omekšivači, noktarice, deterdženti, kaladonti... Na šta se troši naš novac, pogledajte!
Tender kojim Vlada Brčko distrikta BiH kupuje hemijske, zatim proizvode za ličnu higijenu, te parfeme i toaletne proizvode, obuhvata šest lotova u vrijednosti od 26.500 KM bez PDV-a

 

Turpija za pete, noktarica, omekšivač za veš, pasta za zube, olovka za usne, odstranjivač laka za nokte, farba za kosu, nevenova mast, krema za matiranje kože, deterdžent za šareno i bijelo rublje, pinceta... - ovo su samo neke od stavki u tenderu koji je juče raspisala Vlada Brčko distrikta za potrebe pravosudnih institucija.


Konkurentski zahtjev za dostavu ponuda za nabavku roba, odnosno nabavku poklona za potrebe Pravosuđa Brčko distrikta BiH, otvoren je do 8. augusta, a za potrebe reprezentacije iz budžeta je predviđeno 26.500 KM bez PDV-a.


Tender, kojim Vlada Brčko distrikta kupuje hemijske, zatim proizvode za ličnu higijenu, te parfeme i toaletne proizvode, obuhvata šest lotova. Tako je za nabavku poklona za potrebe Pravosudne komisije planiran iznos od 6.000 KM, kao i za potrebe Osnovnog suda. Predviđeni trošak za poklone za Apelacioni sud je 3.500 KM, za Tužilaštvo Brčko disktrikta BiH i Pravobranilaštvo po 4.500 KM, te za potrebe Kancelarije za pravnu pomoć 2.000 KM.

 

Ugovor se dodjeljuje dobavljaču na osnovu najniže cijene ponude, međutim postavlja se pitanje - kojoj ozbiljnoj instituciji padne na pamet da ikome poklanja deterdžent za veš od tri kilograma ili turpiju za pete? Ili farbu za kosu? Takođe, da li se u tom slučaju vodi računa da se plavuši ne pokloni crna farba ili obratno?

 

Treba li ovdje uopšte napominjati da su javne nabavke i dalje predmet najvećih manipulacija budžetskim novcem u BiH?!

 

A šta se sve našlo na listi tendera za potrebe Pravosudne komisije Brčko distrikta BiH, pogledajte u nastavku, dok obiman i kompletan konkurentski zahtjev možete pronaći OVDJE.

 

pokloni-brcko-1

pokloni-brcko-2

 

(DEPO PORTAL; BLIN MAGAZIN/md)

 

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook