Suđenje Amiru Zukiću i ostalima

Saslušana četiri uposlenika Opće bolnice: Na konkursu više od 150 kandidata, ali 'molba direktora se ne odbija'

Hronika23.07.18, 20:38h

Saslušana četiri uposlenika Opće bolnice: Na konkursu više od 150 kandidata, ali 'molba direktora se ne odbija'
Svjedokinje izjavile da im je glavni tehničar Dervišević, koji je u junu 2016. bio predsjednik Komisije za prijem uposlenika, rekao da je tadašnji v.d. direktora Opće bolnice zamolio da se primi Karagić-Sadibašić

 

U Općinskom sudu u Sarajevu jutros su u nastavku suđenja optuženima za nezakonita zapošljavanja u javni sektor saslušana četiri svjedoka Tužilaštva KS-a, a svi su uposlenici Opće bolnice "Prim. dr. Abdulah Nakaš".

 

Svjedokinje Zlata Peševski, Dženana Alibegović, Amira Hasanović i Selma Ribić potvrdile su da su u junu 2016. godine bile članice Komisije za prijem medicinskih sestara - tehničara. Predsjednik komisije bio je glavni tehničar u Općoj bolnici Elvedin Dervišević, koji im je na zadnjem sastanku rekao da je tadašnji v.d. direktora Sead Bašić zamolio da se primi kandidatkinja Sanela Karagić-Sadibašić.

 

Prethodno su svjedokinje pojasnile da se na konkurs prijavilo više od 150 kandidata, a nakon što su odvojili one koji ne ispunjavaju uslove ostale su pozvali na intervju. Nakon toga je ostao uži krug od 20 kandidata koji su pozvani na intervju.

 

- Pozvali smo ih na razgovor kojem su prisustvovali članovi komisije, a kratko i tadašnji direktor, kazala je svjedokinja Hasanović.

 

Na pitanje tužiteljice da li se tadašnji v.d. direktor miješao u rad komisije, Hasanović je odgovorila da "nije, osim na kraju".

 

- Mi smo na kraju dali spisak od osam ili devet kandidata i zadnja je bila direktorova, pojasnila je. Tužilaštvo je zanimalo zašto devet kandidata ukoliko se primalo njih pet, a svjedokinja je odgovorila da su oni "predložili tako kako su predložili i dali direktoru da odluči".

 

Ponovila je da im je glavni tehničar na zadnjem intervju kazao da je direktor Bašić zamolio da se zaposli Sanela Karagić-Sadibašić.

 

Tužiteljica je pitala svjedokinju Ribić zašto ranije tokom istrage nije spominjala Karagić-Sadibašić, na šta joj je ona odgovorila da ih je to zamolio tehničar Dervišević zbog ustanove i direktora Bašića.

 

"Rekli smo mu ako nas ponovo pozovu da ćemo reći istinu", naglasila je Ribić.

 

(Oslobodjenje.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook