NEDŽAD S. HADŽIMUSIĆ/ Trump i Putin u Helsinkiju

Helsinki summit - Trumpokalipsa SAD(A)


23.07.18, 20:31h

 

 


Nakon onog 'dvosatnog Jalta II & mraka u Helsinkiju' - kojem su nazočili samo dva predsjednika, plus dva omerta-prevodioca - neki zloguki detalji već izlaze na svjetlo. Posebnu rezonancu je dobio nastup predsjednika Trumpa na FOX TV kada je sa domaćinom podijelio zabrinutost oko 'brzopletog i geostrateški upitnog prijema male (čitaj: несущественный ), ali ratoborne Crne Gore u NATO, što nas realno može uvesti u Treći svjetski rat'' (!). Za početak, toliko o doprinosu američkog predsjednika na pragu Stoljeća Mira na Balkanu.


Upućeni u svjetske poslove, uključivo najviši dužnosnici američke obavještajne zajednice, kako bivši tako i aktuelni, slažu se da je ukupni nastup američkog predsjednika na netom završenoj evropskoj turneji proizveo Planetarni Šok, ali da po sebi nije iznenađenje imajući u vidu od koga dolazi. 

 

Predsjednik Putin je izašao na scenu gotovo savršenim korakom prvaka Bolshoi teatra, sve kombinovano sa 'zatomljenim' izrazom stanovite nadmoći KGB-Odlikaša. Predsjednik Trump kontuzovan i nikad onako inferioran otkako ga je protukandidatkinja Hillary Clinton pobijedila u sve tri TV debate 2016.


Prvi Summit Trump-Putin u Helsinkiju u ponedeljak, 16. jula/srpnja, uslijedio je kao neslavna kruna evropske turneje, tog blitzkriega američkog predsjednika kontra tradicionalnih, strateških zapadnih saveznika. Itinerer njegove evropske turneje na potezu Washington-Bruxelles-London-Helsinki-Washington, ostao je znakovito popločan karakterističnim twitter porukama, kombinovanim sa ekstravagantnim medijskim nastupima (poput intervjua britanskom tabloidu Sun koji je osvanuo uoči prve ikad zvanične posjete predsjednika Donalda Trumpa Londonu). Evo kompilacije njegovih bisera  u tim prigodama, parafrazirano: 


(1) EU je neprijatelj SAD. 
(2) NATO je (op.a. skupa sa 'svetim' d’artanjanskim Člankom 5.) prevaziđen, super jeftin štit za evropske članice i preskup za SAD.
(3) Njemačka je ruski zarobljenik.
(4) Gradonačelnik Londona Sadiq Kahn je nesposoban i loš naročito u borbi protiv terorizma. 
(5) Boris Johnson, šef Foreign Office-a u ostavci bi bio bolji premijer od Therese May, koja ne sluša moje sugestije vizavi Brexita, itd. 


Sve gorenavedeno je nesretno i nespretno 'zaokruženo' njegovim ex-post Helsinki tweeter porukama, te medijskim nastupima u cilju da se hazarderskim akrobacijama ograniči načinjena šteta. Nažalost, ti zakašnjeli napori su bili neopozivo kontraproduktivni, po onoj klasičnoj poslovici: nije-majka-grdila-što-se-kockalo-nego-što-se-vadilo


Naravno, spektakularnu konferenciju za štampu dvojice predsjednika u Helsinkiju smo svi pomno ispratili. Golim okom se vidjela drastična razlika u gardu glavnih aktera. Predsjednik Putin je izašao na scenu gotovo savršenim korakom prvaka Bolshoi teatra, sve kombinovano sa 'zatomljenim' izrazom stanovite nadmoći KGB-Odlikaša


Predsjednik Trump kontuzovan i nikad onako inferioran otkako ga je protukandidatkinja Hillary Clinton pobijedila u sve tri TV debate 2016. Plus, kao nijedan njegov prethodnik u Bijeloj kući, glatko se odrekao svojih Odlikaša, odnosno njihovog pedantnog pripremljenog kataloga dokaza u ruskom mješanju u izbore 2016., da ovdje ne ponavljamo njegovo 'obrazloženje'. 

 

„Sjedinjene Američke Države (SAD) mogu nekako preživjeti preostale dvije godine prvog mandata Donalda Trumpa u Bijeloj kući, ali ne i njegov drugi četverogodišnji mandat - tamo. Nema šanse. Zato, predsjednik koji 'nema stida ni obraza, sa ovom Partijom Republikanaca koja nema kičmu', mora pod hitno otići sa vlasti“


Prema  očekivanjima, 'Helsinki debakl' je pokrenuo lavinu osuda visokih američkih dužnosnika, do jučer die hard saveznika predsjednika Trumpa, poput Paula Ryana, predsjedavajućeg Kongresa, pa sve do ikone GOP-a Newt Gingricha i dr.


U međuvremenu, na tv ekranima širom svijeta već se danima vrti zabavan gif - dio intervjua sa Danom Coatsom, šefom jedne od vodećih obavještajnih agencija SAD -  u trenutku kada ovaj upravo saznaje od dotične novinarke da je predsjednik Putin (u Helsinkiju) 'pozvan i prihvatio' posjetu Bijeloj kući, na jesen o.g.


Na kraju, poslužimo se sažetkom ultra-alarmantnih poruka Thomas Friedmana, trostrukog laureata 'Pulitzera'. U njegovoj must-read kolumni u New York Times-u, objavljenoj nakon rečene evropske avanture i prvog Summita Trump-Putin u Helsinkiju, 16. jula/srpnja 2018. te po običaju kontroverznih nastupa američkog predsjednika po povratku doma, Friedman uključuje Crveni Alarm


„Sjedinjene Američke Države (SAD) mogu nekako preživjeti preostale dvije godine prvog mandata Donalda Trumpa u Bijeloj kući, ali ne i njegov drugi četverogodišnji mandat - tamo. Nema šanse. Zato, predsjednik koji 'nema stida ni obraza, sa ovom Partijom Republikanaca koja nema kičmu', mora pod hitno otići sa vlasti“. 

 

Stavovi izrečeni u ovom tekstu odražavaju autorovo lično mišljenje, ali ne nužno i stavove DEPO Portala.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook