Potvrđeno iz Općine Centar

Dvije strane kompanije zainteresirane za modernizaciju Olimpijskog stadiona 'Asim Ferhatović Hase'

Sport19.07.18, 14:55h

Dvije strane kompanije zainteresirane za modernizaciju Olimpijskog stadiona 'Asim Ferhatović Hase'
Iz Općine Centar podsjećaju da je u okviru projekta modernizacije stadiona "Asim Ferhatović Hase" na Koševu do sada je završeno uspostavljanje centralne sobe za upravljanje sistemom sigurnosti, kao i pojačanje reflektorske rasvjete

 

Dvije strane kompanije, Imar Urban Consultants iz Rijada te Care Park PTY LTD iz Melbourna prijavile su se na javni međunarodni poziv Općine Centar za realizaciju projekta modernizacije kompleksa Olimpijskog stadiona "Asim Ferhatović Hase".

 

Javi poziv objavljen je u januaru i bio je otvoren 120 dana.

 

Pomenute kompanije dostavile su svu neophodnu relevantnu dokumentaciju o svom poslovnom rejtingu, urađenim projektima, te uvjerenja poslovnih banaka, uz naglašenu zainteresiranost da u skladu s modelima javno privatnog partnerstva - koncesije investiraju svoja sredstva u realizaciju ovog projekta, saopćeno je iz Općine Centar.

 

Nakon okončanja procedure, općinski načelnik Nedžad Ajnadžić uputio je poziv menadžerima ovih kompanija da posjete Sarajevo i da sa svojim arhitektima doprinesu iznalaženju najboljih idejnih rješenja modernizacije cijelog sportskog-rekreativnog-privrednog kompleksa.

 

Pored toga općinski načelnik je organizirao više sastanaka arhitektonskog savjeta kako bi se definirale jasne smjernice za izradu izmjena i dopuna Regulacionog plana Zetra, u čijem obuhvatu je i kompleks stadiona Koševo, uz osnovni koncept da se, uz zadržavanje svih postojećih sportskih sadržaja, izgrade i privredni sadržaji koji će investitoru omogućiti povrat uloženih sredstava.

 

Nakon provedenog postupka u vezi s donošenjem novog regulacionog plana za ovaj lokalitet, općinska uprava će pripremiti studiju o opravdanosti projekta o modernizaciji ovog kompleksa te pripremiti za Općinsko vijeće odluku kojom će Općinsko vijeće odlučiti o modelu javno privatnog partnerstva-koncesije.

 

Iz Općine Centar podsjećaju da je u okviru projekta modernizacije stadiona "Asim Ferhatović Hase" na Koševu do sada je završeno uspostavljanje centralne sobe za upravljanje sistemom sigurnosti, kao i pojačanje reflektorske rasvjete. Za realizaciju projekta sredstva su obezbijedile Općina Centar i Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo koji su izdvojili po 500.000 KM.

 

Nova rasvjeta jačine 1776 luksa omogućuje odigravanje međunarodnih utakmica i u noćnim terminima, a centralna, kontrolna soba sa video nadzorom cijelog stadiona sa 27 kamera omogućuje pokrivenost sa sigurnosnog aspekta.

 

Pored toga završena je dogradnja klupe za stručne timove i rezervne igrače, te prostor za zagrijavanje igrača. Na ovaj način ispunjeni su osnovni uslovi za održavanje međunarodnih utakmica, navodi se u saopćenju.

 

 

(Fena/az)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook