Primili brojne prigovore

RAK pokrenuo postupak zbog širenja govora mržnje u emisiji 'Ćirilica' Milomira Marića na ATV

Mediji17.07.18, 20:35h

RAK pokrenuo postupak zbog širenja govora mržnje u emisiji 'Ćirilica' Milomira Marića na ATV
Iz RAK-a su istakli da je već pokrenut postupak zbog ranijih emisija Ćirilice u kojima je također zabilježeno širenje govora mržnje

 

Regulatorna agencija za komunikacije prvodi postupak vezan za govor mržnje u emiciji 'Ćirilica' koja se emituje na beogradskoj televiziji Happy TV, a koja se na području BiH emituje na banjalučkoj ATV, potvđeno je iz RAK-a Patriji.

 

Od RAK-a smo tražili da se očituje o sinoćnjem gostovanju predsjednika RS-a Milorada Dodika u emisiji Ćirilica kod voditelja Milomira Marića, u kojoj je Dodik u nekoliko navrata otvoreno širio mržnju prema muslimanima i vrijeđao vjerske osjećaje muslimana.

 

- Obavještavamo vas da ćemo vaš upit u vezi sa emisijom “Ćirilica” koja je sinoć emitovana na ATV smatrati i službenim prigovorom – saopštili su iz RAK-a.

 

Iz RAK-a su istakli da je već pokrenut postupak zbog ranijih emisija Ćirilice u kojima je također zabilježeno širenje govora mržnje.

 

Podsjećamo, u emisiji Ćirilica koja je emitovana dan prije obilježavanja 23.godišnjice genocida u Srebrenici urednik i voditelj Milomir Marić ugostio je osuđene ratne zločinace Vojislava Šešelja i Vinka Pandurevića, te Tomu Kovača, koji je optužen za ratne zločine, ali je nedostupan bh. pravosuđu.

 

U toj emisiji Marić je zajedno sa svojim gostima negirao i veličao genocid počinjen u julu 1995. godine u Srebrenici.

 

- Što se tiče ranije emitovanih emisija “Ćirilice”, Regulatorna agencija za komunikacije je primila brojne prigovore, te u skladu sa svojim nadležnostima provodi postupak i ispituje osnovanost prigovora, o čemu će javnost biti blagovremeno obaviještena – istakli su iz RAK-a.

 

(Nap.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook