RIJEČ KRITIKE O radovanju KOLINDE GRABAR KITAROVIĆ

Je li predsjednica nakon finala 'ukrala show' Vatrenima? Da je barem ljubila i grlila samo hrvatske nogometaše, ali...

Sport16.07.18, 18:09h

Je li predsjednica nakon finala 'ukrala show' Vatrenima? Da je barem ljubila i grlila samo hrvatske nogometaše, ali...
Ovo je bila svečana ceremonija dodjele priznanja, to su visokodržavničke situacije. U tim trenucima treba zadržati dostojanstvo... Da li je predsjednica Hrbatske pretjerala u izražavanju emocija?!


Povijesnom finalu Svjetskog nogometnog prvenstva u Rusiji između Hrvatske i Francuske prisustvovala je i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, koja je sa suprugom Jakovom utakmicu gledala iz VIP lože, zajedno s francuskim i ruskim predsjednikom Emmanuelom Macronom i Vladimirom Putinom te čelnicima HNS-a i FIFA-e.


Vatrena navijačica, Grabar-Kitarović zdušno je bodrila naše reprezentativce te burno proživljavala svaki potez na terenu. Po okončanju utakmice zajedno s Macronom i Putinom sudjelovala je u uručenju medalja, a mnogi su primijetili kako je tom prilikom bila iznimno razdragana te je grlila i ljubila hrvatske, ali i francuske igrače.


Dnevnik.hr upitao je stoga svoju kolumnisticu i komunikacijsku stručnjakinju dr.sc.Gabrijelu Kišiček, profesoricu na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, šta misli o ponašanju predsjednice tokom ove svečanosti te samog Svjetskog prvenstva?


- Mislim da je Predsjednica ovom prilikom malo pretjerala u izražavanju emocija. Treba pohvaliti da je emotivna i da se veseli s nogometašima i nogometnim uspjesima, ali ovo je bila svečana ceremonija dodjele priznanja, to su visokodržavničke situacije. U tim trenucima treba zadržati dostojanstvo. To ne znači da se emocije ne smiju pokazivati, no pretjerano gljenje i ljubljenje apsolutno svih... To je na neki način umanjilo njezino dostojanstvo, ozbiljnost i sofisticiranost - kazala je Kišiček za Dnevnik.hr.


- Takvo je ponašanje prilično neuobičajeno za visoke dužnosnike i naravno da je ona onda privukla više pozornosti na sebe, čime su se zapravo marginalizirali oni koji bi trebali biti u središtu pozornosti - hrvatski i francuski reprezentativci. Još da se zadržala na tome da zagrli i poljubi hrvatske reprezentativce..., ali to je ta pretjerana kontaktnost, pretjerano izražavanje emocija kroz zagrljaje i poljupce, što se događalo od samog početka... Predsjednica je, da ponovim, time sebe stavila u središte pozornosti. Ne bih tvrdila da je to napravila namjerno, bila je vidno pod utjecajem emocija, bila je sretna, međutim trebala je zadržati malo dostojanstva. Ključno kod ove situacije jest da je bila riječ o svečanosti. Njezino ranije ulaženje u svlačionice, to je sve bilo neformalno, no ovo je bio svečani trenutak, jedna formalna situacija u kojoj ona formalno predstavlja svoju državu. U takvoj je situaciji trebala zadržati dostojanstvo - rekla je Kišiček.

 

A šta se dalje dešavalo tokom slavlja francuskih nogometaša, kada su se svi sklonili sa terena u svlačionice, pogledajte u video prilogu OVDJE:

 

(Dnevnik.hr/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook