ZA I PROTIV NOVOG KODEKSA O ODIJEVANJU I PONAŠANJU

Vruća scena na sarajevskom fakultetu, šta da uradi profesor: Kolegice, raširite noge da vidim da li prepisujete?!

Hronika16.07.18, 14:10h

Vruća scena na sarajevskom fakultetu, šta da uradi profesor: Kolegice, raširite noge da vidim da li prepisujete?!
Kolegica je obukla jako kratku suknju, napravila je "đon" i stavila ga ispod sebe, i prepisivala je... Profesor je to vidio, i svi mi smo to vidjeli, ali šta je profesor trebao da uradi?

 

 

Na Javnoj raspravi povodom objave Nacrta Kodeksa o odijevanju i ponašanju na Univerzitetu u Sarajevu, koja je u petak, 13. jula, održana na Fakultetu političkih nauka, čuli su se brojni, različiti i oprečni stavovi studenata, ali i pojedinih profesora.


Najviše negodovanja iskazano je zbog prijedloga da se Univerzitetu nosi isključivo poslovna-ležerna odjeća, a pri tom bi se zabranilo sljedeće: odjeća koja otkriva stomak, leđa ili duboki dekolte, odjeća na bretele, prozirna, tijesna i namjerno rasparana odjeća, mini suknja, bermude, šorc i trenerka, papuče, natikače i cipele izrazito visokih peta, šminka, nakit, tetovaža i piercing te odjeća s porukama koje vrijeđaju osjećanja drugih.


I dok su jedni branili principe modernih evropskih liberalnih demokratija, u kojiam se ne može "zabraniti sve što nam se ne sviđa", drugo su smatrali da bi bilo dobro da se uvedu odeđena pravila, jer se mnogi studenti na fakultetima pojavljuju u neprimjerenoj odjeći.


Primjer jednog takvog slučaja iznio je student Filozofskog fakulteta u Sarajevu koji se javio za riječ i rekao:   


- Ja smatram da je ovaj kodeks potreban i da bismo trebali da razgovaramo o moralu, iako ovdje postoji dosta stvari koje još treba definisati... Bez obzira što smo mi danas punoljetni, akademski građani, smatram da trebamo da obratimo pažnju na naše odijevanje, naše ponašanje... A kada goovrimo o moralu, želim da vam predstavim jedan događaj, sa jednog ispita, i volio bih da čujem reakciju profesora. Kolegica je obukla jako kratku suknju, napravila je "đon" i stavila ga ispod sebe, i prepisivala je... Profesor je to vidio, i svi mi smo to vidjeli, ali šta je profesor trebao da uradi? Da kaže - raširi noge da vidim da li prepisuješ?!  


Njegovo izlaganje možete poslušati nakon 15 minute videa...

 

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook