U fokusu/ UO BHRT-a zasjeda

Marko Radoja: Nisam shvaćen... Zašto sam zahtijevao da voditelji u programu ne nose Cvijet Srebrenice?

Mediji16.07.18, 13:37h

Marko Radoja: Nisam shvaćen... Zašto sam zahtijevao da voditelji u programu ne nose Cvijet Srebrenice?
Radoja je, nakon što se zbog njegove odluke podigla bura u dijelu bh. javnosti, za N1 komentarisao cijeli slučaj

 

Počela je sjednica Upravnog odbora BHRT-a na kojem će se, između ostalog raspravljati i o odluci urednika Informativnog programa Marka Radoje da voditelji informativnih emisija BHT-a 11. jula ne nose na reveru Cvijet Srebrenice, simbol sjećanja na žrtve genocida i stradanje više od 8.000 Bošnjaka u julu 1995.

 

Nakon ovakve odluke, Samostalni sindikat radnika (SSR) u BHRT-u od menadžmenta BHRT-a zatražio je smjenu urednika IP-a BHT1 zbog, kako su naveli, narušavanja ugleda BHRT-a i prekoračenja ovlaštenja, povodom njegovih istupa u javnosti i neovlaštenih postupaka kada je u pitanju obilježavanje godišnjice genocida u Srebrenici.

 

Radoja je, nakon što se zbog njegove odluke podigla bura u dijelu bh. javnosti, za N1 komentarisao cijeli slučaj:

 

- Moram vam prvo reći da Statut BHRT-a jasno propisuje ponašanje voditelja i novinara javnog servisa. Morate znati da BiH ima tešku istorijsku prošlost. Zemlja je još uvijek neuređena. Mi još uvijek nemamo dogovorene zajedničke zakone kada je u pitanju kada slavimo, kada tugujemo. Ništa nam nije regulirano. Upravo zbog težine naše istorije, donio sam odluku tj. preporuku i molbu voditeljima da na rever ne stavljaju srebrenički cvijet.

 

Ukazao je da su novinari, odnosno reporteri, 11. jula u Srebrenici nosili Cvijet Srebrenice.

 

- Posljednjih mjesec dana sam dobio nekoliko zahtjeva od ostalih udruženja žrtava rata iz reda srpskog i hrvatskog naroda, također se njihovi simboli stavljaju revere voditelja. Da bi izbjegli tu situaciju koja bi BHRT mogla izložiti različitim pritiscima, tražio sam samo da se ispoštuje Statut i da voditelji budu neutralno obučeni. Mi smo Srebrenici dali punu moguću pažnju. Četiri dana su naše ekipe na terenu i radimo sve što se tiče Srebrenice - od direktnog prenosa, naši dnevnici koji traju od 30 do 40 minuta su posvećeni Srebrenici - kazao je Radoja, dodavši da je dobio 280 prijetnji smrću.

 

- Ima tu poziva na sakaćenje, prebijanje i ostalo, što se tiče najtežih krivičnih djela, a to je ugrožavanje lične bezbjednosti - to je 280 prijava - rekao je Radoja.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook