Nedavno izručen iz Njemačke

Potvrđena optužnica Miloradu Obradoviću za ratne zločine u Prijedoru: Samo tri osobe su uspjele preživjeti strijeljanje...

Hronika16.07.18, 12:56h

Potvrđena optužnica Miloradu Obradoviću za ratne zločine u Prijedoru: Samo tri osobe su uspjele preživjeti strijeljanje...
Obradović je u mjestu Miska Glava učestvovao u zarobljavanju oko 120 civila bošnjačke nacionalnosti, koji su nezakonito zatočeni, mučeni, zlostavljani i nakon toga strijeljani na lokalitetu Kipe-Ljubija

 

Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je optužnicu kojom se Milorad Obradović zvani “Stiven” tereti za učešće tokom 1992. godine u progonu civilnog stanovništva s područja općine Prijedor. 

 

Obradović je optužen da je, kao pripadnik rezervnog sastava policije Ljubija, zajedno s drugim pripadnicima vojno-policijskih snaga učestvovao u progonu Bošnjaka, ubistvima, mučenjima i drugim nečovječnim djelima od 27. do 30. jula 1992. godine. 

 

Prema ranijim navodima iz Državnog tužilaštva, Obradović je u mjestu Miska Glava učestvovao u zarobljavanju oko 120 civila bošnjačke nacionalnosti, koji su nezakonito zatočeni, mučeni, zlostavljani i nakon toga strijeljani na lokalitetu Kipe-Ljubija, prenosi BIRN BiH.  

 

- Prema prikupljenim dokazima, samo tri osobe su uspjele preživjeti strijeljanje i pobjeći s mjesta egzekucije, a među ubijenima je bilo najmanje 15 malodobnih osoba - stoji u optužnici. 

 

Obradoviću je također stavljeno na teret da je na stadionu “Rudara” lično ubio trojicu civila Bošnjaka. 

 

Optuženi Obradović nedavno je pravosuđu BiH izručen iz Njemačke.

 

U Sudu BiH se za ratni zločin počinjen u Miskoj Glavi vodi postupak protiv Slobodana Taranjca, Milodraga Glušca, Ranka Babića, Ranka Došenovića, Radeta Zekanovića, Zdravka Panića te Trive i Milana Vukića, zbog čega je Državno tužilaštvo zatražilo spajanje Obradovićevog postupka s tim predmetom.

 

(FENA/md)

 

 

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook