Advokat porodice Memić uoči presude Ljubi i Bekriji Seferoviću

'U sudnici se ne nalaze Dženanove ubice... Ovdje se radi o pravosudnoj mafiji i posljedice će početi da djeluju danas'

Hronika16.07.18, 09:55h

'U sudnici se ne nalaze Dženanove ubice... Ovdje se radi o pravosudnoj mafiji i posljedice će početi da djeluju danas'
Ovdje je u pitanju fabrikovanje dokaza, podmetanje tragova. Ovdje ne postoji nikakva saobraćajna nesreća, kazao je Feraget

 

Kantonalni sud u Sarajevu izreći će danas presudu Ljubi i Bekriji Seferoviću, optuženima da su skrivili i prikrili saobraćajnu nesreću u kojoj je, kako tvrdi Tužiteljstvo Kantona Sarajevo, smrtonosne povrede zadobio 21-godišnji Dženan Memić.

 

Skoro dvije i pol godine traje agonija porodice Memić nakon smrti njihovog sina Dženana Memića. Muriz Memić, otac tragično stradalog Dženana, već dvije godine tvrdi da je njegov sin ubijen, te da ga nije usmrtilo vozilo.

 

Advokat porodice Memić Ifet Feraget u razgovoru za N1 uoči presude koja je zakazana za 12 sati, kaže da je ovo jedinstven slučaj u historiji pravosuđa BiH.

 

"Ovdje se radi o namjernim propustima Tužilaštva. U sudnici se ne nalaze ubice. Predmet optužnice nije krivično djelo ubistva, tako da danas nećemo dobiti odgovor na pitanje ko je ubio Dženana. Ali ćemo sasvim sigurno dobiti jednu odluku suda nakon koje ćemo pokucati na vrata svih onih koji su odgovorni, počev od ubica, tužilaca i pripadnika MUP-a KS. Sud je prema zakonu dužan da savjesno, a svi znamo da je savjest moralni sud o vlastitim postupcima, ocijeni svaki dokaz pojedinačno, ali i u vezi sa svim ostalim dokazima", kazao je Feraget za N1.

 

Još jednom je iznio tvrdnje da je Dženan Memić ubijen.

 

"Ja sam se upustio u ovaj slučaj i preuzeo zastupanje porodice Memić u vrijeme kada nismo imali apsolutno niti jedan dokaz, od tog dana do danas govorim potpuno isto, a to je da je Dženan Memić ubijen. Danas postoje dokazi da je to tako, očekujem da će sudska odluka ići u tom pravcu. Ovdje je u pitanju fabrikovanje dokaza, podmetanje tragova. Ovdje ne postoji nikakva saobraćajna nesreća", kazao je Feraget.

 

"Ovdje se radi o pravosudnoj mafiji i posljedice će početi da djeluju danas. Danas je ponedjeljak, pa možda baš to bude ponedjeljak kad počinje djelovati pravna država. Učinit će se korak ka punom poštivanju Člana 2 Evropske konvencije koji štiti pravo na život, najvažnije pravo koje svako od nas uživa. U predmetu Dženan Memić nisu vođene odgovarajuće istrage, sasvim moguće je bilo utvrditi o čemu se tu radi. Neko je blokirao cijeli sistem, nismo imali odgovarajuću i učinkovitu istragu", naveo je advoakt Feraget.

 

Poručio je da se u ovom slučaju "radi o farsi, svjesnom trošenju državnog novca".

 

"Prva greška Tužilaštva KS je bila nezakonita istraga, druga je bila nezakonita optužnica podignuta na osnovu nezakonitih dokaza, treća greška bi bila insistiranje na postupku u kojem ste svjesni kao tužilac da postoje i stvarni i pravni razlozi koji vas tjeraju da odustanete od takve optužnice, da skratite agoniju porodice Memić. Zadnja greška je da ulažu žalbu nakon čega ide žalbeni postupak pred Vrhovnim sudom. Moguće je da ovaj postupak traje narednih 10 godina, ali je vrlo vjerovatno da će Vrhovni sud odbiti kao neosnovanu. Mi u ovom postupku nikad nećemo biti pobjednici, ali nikada nećemo odustati od ove borbe", poručio je Feraget.

 

(N1, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook