'Trener svih trenera' nakon što su Vatreni osvojili srebro

Ćiro Blažević: Zašto je Hrvatska odskočila od balkanskog mentaliteta

Sport16.07.18, 09:33h

Ćiro Blažević: Zašto je Hrvatska odskočila od balkanskog mentaliteta
Dalić je jedan od razloga što cijeli svijet voli Hrvatsku jer je on bio ponizan, skroman, kaže Blažević

 

Veliki sam optimista za BiH jer ste dobili jednog velikog trenera. BiH ima igrače koji su afirmirani u svijetu i uvjeren sam da će Prosinečki posložiti talente koje malo ko u svijetu ima, kazao je za N1 "trener svih trenera" Miroslav Ćiro Blažević.

 

Hrvatska je viceprvak svijeta, međutim za mnoge je ona pravi šampion?

 

Naši dečki su zemlju propagirali na najljepši način. Bilo mi je teško nakon poraza jer sam kao trener vidio kako nam je malo falilo da budemo prvaci. Oni su bili pravi sportaši, borili su se na pravi način, nisu simulirali i igrali grubo, što publika ne voli. Znali smo se vratiti i kada smo gubili i to ljudi vole. Nema ko me nije zvao iz svijeta i rekli su da im je žao što mi nismo prvci. Zamislite šta znači za ovako jednu malu zemlju da je druga na svijetu.

 

Šta je presudilo u finalu?

 

Francuzi su iskoristili par naših nesmotrenosti. Koristio bih ovu priliku da pohvalim moga kolegu Dalića jer je od ekipe koja nije imala visok moral napravio obiteljsku ekipu. To je ono što publika želi da vidi, kako se oni bore za domovinu zadnjim atomom snage.

 

Dalić je od gotovo nepoznatog stručnjaka postao priznat u svijetu?

 

Dalić je jedan od razloga što cijeli svijet voli Hrvatsku jer je on bio ponizan, skroman. Napravio je od ekipe da se bore jedna za drugoga. Najmanje je želio da pošalje kući Kalinića ali je bio doveden pred zid.

 

Je li Hrvatska pokazala koliko je odskočila od tzv. balkanskog mentaliteta?

 

Hrvatska je malo prije od svojih susjeda shvatila šta je najvažnije. Najbolji igrači su sa ovog podneblja - BiH, Hrvatska, Srbija, Crna Gora...tu se rađaju talenti kakvih nema na svijetu. Sada treba omogućiti da se ti talenti razvijaju. I Srbija je na prvenstvu pokazala da ima potencijal, ali se sve mora poklopiti. Reprezentacije sa ovog područja imaju šansu.

 

Da li to znači i da BiH ima šansu da se plasira na sljedeći veliki turnir?

 

Veliki sam optimista za BiH jer ste dobili jednog velikog trenera. BiH ima igrače koji su afirmirani u svijetu i uvjeren sam da će Prosinečki posložiti talente koje malo ko u svijetu ima.

 

Modrić je proglašen najboljim igračem na svijetu. Vaš komentar?

 

Modrić je model jednog sportaša, uzor svim mladima. On je genijalan nogometaš. Njegova nogometna inteligencija apsolutno graniči sa genijalnošću i sada su to i drugi prepoznali. Ja sam ponosan na njega i on je jedan osobiti čovjek.

 

(N1, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook