RAZLOGE IZNIO ADVOKAT RUSMIR KARKIN

Zašto je danas odgođeno suđenje Sanjinu Sefiću? Otac Selme Agić vidno potresen zajecao pred novinarima...

Hronika13.07.18, 14:40h

Zašto je danas odgođeno suđenje Sanjinu Sefiću? Otac Selme Agić vidno potresen zajecao pred novinarima...
Na današnje ročište nije pristupio četvrtooptuženi Amar Salihović, koji je, kako je rečeno, bolestan (maksilarni sinusitis), a o čemu je Sud izvjestio njegov branitelj, advokat Rusmir Karkin

 


 

U Kantonalnom sudu Sarajevo (KSS) danas je, usljed nedolaska jednog od optuženih, odgođeno suđenje Sanjinu Sefiću i drugima, a novo ročište zakazano za 22. august. 


Osim Sanjina Sefića koji se tereti za teško krivično djelo protiv sigurnosti javnog saobraćaja i krivično djelo neukazivanja pomoći osobi povrijeđenoj u saobraćajnoj nesreći, u tom predmetu su optuženi i njegova sestra Sara Sefić, te Dino Alić, Amar Salihović i Saud Nišić, koji se terete za pomaganje počinitelju nakon izvršenja krivičnog djela.


Na današnje ročište nije pristupio četvrtooptuženi Amar Salihović, koji je, kako je rečeno, bolestan (maksilarni sinusitis), a o čemu je Sud izvjestio njegov branitelj, advokat Rusmir Karkin. 


U vezi s tim, predsjedavajući Sudskog vijeća, sudija Igor Todorović zatražio je da četvrtooptuženi Salihović Sudu dostavi medicinsku dokumentaciju, te najavio da će na narednom ročištu biti saslušan sudski vještak dr. Abdulah Kučukalić (dodatni dokaz optužbe), te uloženi dodatni materijalni dokazi odbrane, nakon čega će strane u postupku pristupiti završnim riječima, čime bi postupak u ovom slučaju bio okončan. 


Zastupnica optužbe, tužiteljica Advija Hajdo-Balta zatražila je da odbrana u međuvremenu optužbi dostavi spomenute materijalne dokaze. 


Optužnica Sanjina Sefića tereti da je 10. oktobra 2016. u večernjim satima, u ulici Zmaja od Bosne u Sarajevu, 'golfom 6' krećući se brzinom od gotovo 105 kilometara na sat i pritom prošavši kroz crveno svjetlo na semaforu usmrtio Selmu Agić iz Bugojna i Editu Malkoč iz Bosanske Krupe, studentice Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu nakon čega je pobjegao s mjesta nesreće.


 Istovremeno, Sara Sefić, te Dino Alić i Amar Salihović, terete se da su iste noći pomogli Sanjinov bijeg iz BiH, tako što su ga prevezli do graničnog prelaza Uvac, nakon čega je Sefić postao nedostupan bh. organima gonjenja, te time počinili krivično djelo pomoć počinitelju nakon izvršenog krivičnog djela, dok se Saud Nišić tereti da je pomogao Sari Sefić, Aliću i Salihoviću nakon izvršenja krivičnog djela.


 Amir Agić, otac stradale Selme Agić, ponovno je izrazio nezadovoljstvo zbog, kako je naveo, još jednog odgađanja pretresa i odugovlačenja cijelog postupka. 


Vidno potresen, novinarima je kazao kako se nada “da će ova agonija biti prekinuta”, te da će na narednom ročištu suđenje biti okončano. 


- Ako treba ostat ćemo 48 sati u sudnici da to privedemo kraju - kazao je Agić po izlasku iz Suda.


(FENA/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook