Pričinjena materijalna šteta

Čapljina: Navijači reprezentacije Hrvatske napali autobus Oružanih snaga BiH

Hronika13.07.18, 08:00h

Čapljina: Navijači reprezentacije Hrvatske napali autobus Oružanih snaga BiH
Autobus je imao vojne registracijske oznake Oružanih snaga BiH te KDZ oznaku da je bio u Srebrenici. Tom prilikom na njega je nasrnula veća skupina navijača lupajući šakama po staklima, te ga je njihala s vjerojatnom namjerom da autobus obore i prevrnu

 

Razuzdana skupina navijača hrvatske fudbalske reprezentacije preksinoć je u Čapljini, u 23:20 sati, u slavljeničkom pohodu nasrnula na autobus Oružanih snaga Bosne i Hercegovine. 

 

Očevidci, koji su željeli ostati anonimni, kazali su nam da je zbog kolapsa saobraćaja autobus s petnaestak vojnika na povratku iz Srebrenice, gdje su prisustvovali obilježavanju godišnjici genocida nad Bošnjacima, bio prinuđen zaustaviti se u Ulici Mate Bobana u strogom centru grada, prenosi Stav.

 

Autobus je imao vojne registracijske oznake Oružanih snaga BiH te KDZ oznaku da je bio u Srebrenici. Tom prilikom na njega je nasrnula veća skupina navijača lupajući šakama po staklima, te ga je njihala s vjerojatnom namjerom da autobus obore i prevrnu.

 

Tokom napada otrgnuli su registracijske tablice, koje su vraćene nakon intervencije policije u ovom gradu koja je autobus morala otpratiti do kasarne u Čapljini.

 

Za sada neslužbeno, u Oružanim snagama BiH je potvrđeno da se incident uistinu dogodio i da su vojnici Oružnih snaga BiH prošli bez povreda te da je na autobusu počinjena manja materijalna šteta.

 

Ljudevit Marić, glasnogovornik MUP-a HNK, službeno je potvrđio ovaj incident.

 

- Autobus je naišao kroz to mjesto, onda su navijači rukama udarali po autobusu. Policijska uprava Čapljina danas je počela provoditi istragu jer je skinuta prednja tablica s autobusa. Po okončanju istrage imat ćemo više informacija - rekao je Marić.

 

Da podsjetimo, u Hercegovačko-neretvanskom kantonu zabilježeno masovno divljanje bosanskih Hrvata koji su slaveći uspjehe hrvatske reprezentacije na Svjetskom prvenstvu pjevali o "mostovima i tzv. Herceg-Bosni", Širokim Brijegom orilo se "je*** te Bosno, je*** te ja, Hrvatska moja domovina" i "pu** ku*** ko te je**, možemo mi i bez tebe Federacijo...", a vjerojatno najskandalozniji je snimak dječaka obučenog u dres hrvatske reprezentacije koji skandira "Nož, žica, Srebrenica".

 

Ovo se događalo na Dan žalosti i nekoliko sati nakon što je u Potočarima obilježena 23. godišnjica genocida u Srebrenici. Također, dio građana BiH, uglavnom bošnjačke nacionalnosti, lahkovjerno su nasjeli na lažne vijesti da su kapiten i golman hrvatske reprezentacije, Luka Modrić i Danijel Subašić, izjavili da će utakmicu protiv Engleske igrati u sjećanje na žrtve genocida u Srebrenici.

 

Niti jedan hrvatski medij, kao niti jedan dužnosnik iz vrha hrvatske politike, do sada nisu osudili (ili se ogradili) od ovakvog ponašanja bosanskih Hrvata za koje su u više navrata izjavljivali da su "nedjeljivi dio hrvatskog nacionalnog bića".

 

 

(Stav, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/az)

 

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook