VIDEO/ Istraživanje pokazalo - ko su negatori genocida

Karadžić i Mladić - zločinci ili heroji: Šta misli muškarac, neobrazovan, stariji od 56 godina, a šta mlada žena, intelektualka?

Hronika11.07.18, 18:13h

Karadžić i Mladić - zločinci ili heroji: Šta misli muškarac, neobrazovan, stariji od 56 godina, a šta mlada žena, intelektualka?
Da se u Srebrenici desio genocid misli 32,6% ispitanih u ovom istraživanju

 

Na zahtjev Al Jazeere, sredinom juna agencija Valicon provela je istraživanje. Na području RS ispitanici su odgovarali na pitanja o tome da li su Ratko Mladić i Radovan Karadžić heroji ili ratni zločinci i da li se u Srebrenici desio genocid ili ne.

 

Među ispitanima je bilo 80,4% stanovnika srpske nacionalnosti, 17,5 svih drugih nacionalnosti i 2,1% onih koji se nisu htjeli izjasniti o nacionalnoj pripadnosti. Ispitivanje je urađeno na uzorku od 808 stanovnika, a statistička mogućnost greške je 3,5%.

 

 

Istraživanje je pokazalo da od ukupnog broja ispitanih, 60,2% misli da je Radovan Karadžić heroj, a da je zločinac smatra 28,9%. Bilo je i onih koji su izabrali odgovor "niti heroj niti zločinac" - takvih je malo manje od 10%.

 

Brojke su drugačije kad se pogleda nacionalna struktura ispitanih. Ispitanici srpske nacionalnosti, njih 73,6% misli da je Radovan Karadžić heroj. Među onima koji nisu Srbi, taj procenat je 3,9%, a među onima koji se nacionalno nisu izjasnili, njih je u istraživanju bilo malo više od 2% - 15,1% smatra da je Karadžić heroj.

 

Među Srbima, od 650 ispitanih, 15% misli da je zločinac; dok među građanima koji nisu Srbi to misli 89,4%. Takođe, 9,7 ispitanih Srba misli da nije ni zločinac ni heroj - taj procenat kod ostalih je 6,3%.

 

Za Ratka Mladića slični su rezultati po nacionalnoj strukturi: 76% ispitanika srpske nacionalnosti smatra da je heroj. Takođe, 6,3% građana koji nisu Srbi tako misli.

 

Da je Mladić zločinac misli 13,3% Srba, kao i većina ispitanih koji nisu Srbi - njih 85,8% te 50,9% onih koji se nisu nacionalno izjasnili.

 

Nije zanemariv procenat onih koji su kao odgovor na ovo pitanje izabrali opciju "niti heroj niti zločinac". Među Srbima je takvih 9%, među nesrbima 7,5%, a 30% među onima koji se nacionalno nisu izjasnili.

 

Da se u Srebrenici desio genocid misli 32,6% ispitanih u ovom istraživanju.

 

Procenti se znatno razliku prema nacionalnosti - 20,1% Srba smatra da je u Srebrenici bio genocid; 89,4% ispitanih koji nisu Srbi i 37,7% nacionalno neopredijeljenih.

 

Izričito, da se genocid nije desio misli 66,4% Srba; 1,5% ispitanih koji nisu Srbi i 28% nacionalno neopredijeljenih.

 

Za 35% mladih do 30 godina Ratko Mladić je zločinac. Za 36% mladih Radovan Karadžić je zločinac. Za 42% mladih u Srebrenici se desio genocid.

 

Anketa je pokazala da se rezultati značajno razlikuju u zavisnosti od obrazovanja ispitanika.

 

Tako, naprimjer, 42% visokoobrazovanih misli da je Radovan Karadžić zločinac, dok je procenat takvih kod onih sa osnovnom školom 17%.

 

39% visokoobrazovanih misli da je Ratko Mladić zločinac, samo 17% njih sa visokom stručnom spremom.

 

Ista razlika je i kod priznavanja genocida. 44% visokobrazovanih reklo je da je bio genocid u Srebrenici, nasuprot 22,8% onih sa osnovnom školom.

 

Ako bi se izvlačio profil tipičnog ispitanika koji misli da je, naprimjer, Mladić heroj - to bi bio muškarac stariji od 56 godina, ima osnovno obrazovanje i živi van grada.

 

- Muškarac

- stariji od 56 godina

- osnovno obrazovanje

- živi van grada

 

Nasuprot njemu, tipičan ispitanik koji misli da je Mladić zločinac je žena do 30 godina starosti, visokobrazovana i živi u gradu. Isti profil vrijedi za Radovana Karadžića i za genocid u Srebrenici.

 

- Žena

- do 30 godina,

- visokoobrazovana

- živi u gradu

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook