Večeras iznošenje tabuta

Učesnici marša za Srebrenicu počeli stizati u Memorijalni centar u Potočarima

Hronika10.07.18, 18:08h

Učesnici marša za Srebrenicu počeli stizati u Memorijalni centar u Potočarima
Na zajedničkoj dženazi 11. jula ove godine u Memorijalnom centru u Potočarima bit će ukopani posmrtni ostaci 35 žrtava genocida, među kojima i četiri maloljetnika

 

Učesnici maratona posvećenih genocidu u Srebrenici koji je počinjen prije 23 godine počeli su dolaziti u Memorijalni centar u Potočarima, gdje ih dočekuju brojni Bosanci i Hercegovci, ali i gosti iz cijelog svijeta. 

 

Svi oni zajedno će večeras iz nekadašnje tvornice akumulatora u Potočarima iznijeti tabute s posmrtnim ostacima žrtava genocida u Memorijalni centar gdje će sutra, 11. jula, biti ukopane na zajedničkoj dženazi.  

 

Najbrojniji je Marš mira ''Nezuk-Srebrenica'' kojem se danas na jednoj dionici priključila i američka ambasadorica u Bosni i Hercegovini Maureen Cormack

 

Tada je kazala da je počašćena što ima priliku učestvovati u ovakvom pohodu, sa preživjelim žrtvama genocida, rodbinom i prijateljima žrtava.   

 

Kao i ranijih godina učesnike marševa dočekala je srebrenička majka Šuhra Malić koja je izgubila dva sina. Tradicionalno ih je darovala slatkišima. 

 

- Na ovaj način im zahvaljujem što se sjećaju moje djece i hiljade drugih Srebreničana. Tada je teško bilo dati slatkiš onima koji su bježali kroz šumu od smrti, ali ja sad mogu darovati one koji podsjećaju na te strahote - kazala je Malić Feni. 

 

Na zajedničkoj dženazi 11. jula ove godine u Memorijalnom centru u Potočarima bit će ukopani posmrtni ostaci 35 žrtava genocida, među kojima i četiri maloljetnika. Vesid Ibrić i Feris Mehmedović imali su po 16 godina. Po godinu su stariji bili Muhamed Alić i Edin Burić

 

Među 35 žrtava su i posmrtni ostaci mladog bračnog para Nijazije i Remzije Dudić. Remzija je kada je ubijena bila u šestom mjesecu trudnoće.   

 

Najstarija žrtva koja će ove godine biti ukopana u Potočarima je Šahin Halilović, koji je imao 71 godinu. 

 

U mezarju u Potočarima do sada je ukopano 6.575 žrtava genocida.   

 

Prva kolektivna dženaza u Memorijalnom centru u Potočarima obavljena je 2003. godine.  

 

Najstarija žrtva koja je do sada ukopana u Potočarima je Šaha Izmirlić, rođena 1901. godine, a najmlađa novorođenče - djevojčica Muhić.

 

 

(Fena/az)

 

 Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!