Publika će moći uživati u vrhunskim ostvarenjima

Na SFF-u četiri svjetske premijere, 'U fokusu' osam filmova: 'Kvaliteta filmova iz regije sve bolja'

Kultura10.07.18, 09:57h

Na SFF-u četiri svjetske premijere, 'U fokusu' osam filmova: 'Kvaliteta filmova iz regije sve bolja'
Ovogodišnji Sarajevo Film Festival (SFF) bit će održan od 10. do 17. augusta, a organizatori pozivaju publiku da u što većem broju pogledaju filmove

 

Direkcija Sarajevo Film Festivala (SFF) objavila je da će u Takmičarskom programu 24. SFF-a za igrani film biti prikazano deset ostvarenja iz dvadeset država jugoistočne Evrope, a u Programu 'U fokusu' osam filmova (šest dugometražnih igranih filmova, jedan dokumentarni film i jedan dugometražni animirani film).   

 

Selektorica Takmičarskog programa za igrani film Elma Tataragić kazala je na pres konferenciji u Sarajevu da je kvaliteta filmova iz regije sve bolja i da ih je snimljeno za oko deset posto više nego ranije, a prilikom izbora pogledali su ukupno 220 dugometražnih igranih filmova. Ona kaže da se radi o filmovima koji su nastali u protekloj godini, u periodu između dva SFF-a. 

 

- Deset igranih filmova takmiči se za nagrade 'Srce Sarajeva'. Nagrade su ostale iste. Radi se o nagradi 'Srce Sarajeva' za najbolji igrani film, za najboljeg redatelja ili redateljicu, te za najbolju glumicu i glumca. Osim toga, tu su i partnerske nagrade koje su jednako važne za autore koji su u selekciji - kazala je, podsjetivši da će od ukupno deset igranih filmova biti četiri svjetske premijere.   

 

Ističe da je i Program "U fokusu" rastao paralelno s Takmičarskim programom i nastao iz potrebe da se pokaže ono najbolje iz regije što se neće takmičiti za nagrade 'Srce Sarajeva', a obilježilo je prethodnu godinu. Vremenom su to, naglašava, postali filmovi koji nisu obilježili samo regionalnu, nego svjetsku kinematografiju.   

 

- Od ukupnog broja filmova 'U Fokusu' četiri filma režirale su redateljice a četiri redatelja, po jedan je dokumentarni i animirani film te šest dugometražnih igranih filmova - naglasila je.      

Direktor Festivala Mirsad Purivatra kazao je da oba programa donose uzbudljiva filmska ostvarenja iz kinematografije jugoistočne Evrope, a publika će moći uživati u vrhunskim filmovima.  

 

Na res konferenciji obilježen je i nastavak dugogodišnje suradnje sa zvaničnim prijevoznikom filmova Sarajevo Film Festivala - DHL-om. 

 

Ovogodišnji Sarajevo Film Festival (SFF) bit će održan od 10. do 17. augusta, a organizatori pozivaju publiku da u što većem broju pogledaju filmove.

 

(FENA/md)

 

 Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!