VIDEO/ Roniocima trebaju četiri sata da dođu do njih

Ovako izgleda paklena pećina u kojoj su zarobljeni dječaci: Snimak pokazuje zašto je toliko teško izvući ih na slobodu

Hronika04.07.18, 20:09h

Ovako izgleda paklena pećina u kojoj su zarobljeni dječaci: Snimak pokazuje zašto je toliko teško izvući ih na slobodu
Ovaj dijagram je samo hipotetički prikaz kako bi mogla da izgleda unutrašnjost pećine, a čini se da je teren još suroviji jer je roniocima trebalo mnogo vremena da pređu taj kilometar

 

Već desetak dana se spasioci i ronioci iz cijelog svijeta bore da na slobodu izvuku dječake iz pećine na Tajlandu.

 

12 dječaka i njihov fudbalski trener zarobljeni su danima u pećini, a trenutno se oporavljaju, naveli su zvaničnici, koji još uvijek analiziraju koji je najbezbjedniji način da se oni izvedu napolje, a u opciji je i ronjenje.


U međuvremenu, svi se pitaju kakva je to pećina i zbog čega je njihovo izvlačenje toliko težak posao.

 

pecina-tajland-djecaci-1

 

Naime, mreža prolaza u pećini je duga oko 9 kilometara, a dječaci su zarobljeni negdje na 2,4 kilometara daleko od ulaza. Unutra je hladno, mračno, a vrijeme samo ističe.

 

Kao što se može vidjeti na dijagramu koji je uradio CNN, dječaci su sa trenerom poslije ulaska u pećinu morali da idu uzbrdo i nizbrdo dok nisu došli do jedne uvale. Međutim, kako su krenule jake kiše jer je u toku sezona monsuna, ostali su zarobljeni.

 

pecina-tajland-djecaci-2

 

Ovaj dijagram je samo hipotetički prikaz kako bi mogla da izgleda unutrašnjost pećine, a čini se da je teren još suroviji jer je roniocima trebalo mnogo vremena da pređu taj kilometar. Tek poslije deset dana su naišli na dječake i njihovog trenera, što je samo po sebi bilo čudo. Inače, roniocima treba četiri sata da od ulaza u pećinu dođu do izgubljenog mladog fudbalskog tima. Ono što slijedi biće pravi poduhvat jer niko ne zna zasigurno kako da ih izvuku napolje.

 

pecina-tajland-djecaci-3

 

Jedna od mogućih opcija koja se najčešće pominjala do sada jeste da se dječaci obuče za ronjenje. Nažalost, nijedan od njih ne zna da pliva, pa pored surovosti terena, to predstavlja veliki problem.

 

 

Voda nije prozirna, jedva se išta vidi, a struje su jake. Takođe, ta dionica je prepuna svakojakih prolaza što u svakom trenutku može izazvatati veliku paniku tokom akcije spasavanja.

 
Spasioci će svakako dječacima redovno dostavljati zalihe i hranu, a zbog toga su se pojavile prognoze da će oni boraviti u pećini četiri mjeseca dok ne prođe sezona monsuna. Jedna od opcija je da se dječaci premjeste na neko više tlo ne bi li se izbjegla opasnost od još većih poplava i utapanja. Svi planovi ipak zavise od vremena jer niko ne može da predvidi koliki će biti nivo vode.

 

(Kurir.rs, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!