Opozicija napustila sjednicu

Dok tužilaštvo pokreće istragu zbog ubistva Davida Dragičevića, u Narodnoj skupštini nije usvojen izvještaj Anketnog odbora

Hronika04.07.18, 11:55h

Dok tužilaštvo pokreće istragu zbog ubistva Davida Dragičevića, u Narodnoj skupštini nije usvojen izvještaj Anketnog odbora
Anketni odbor je većinom glasova, uz uzdržan stav zamjenika predsjednika Odbora Drage Kalabića (SNSD), ranije usvojio i zaključak kojim se traži da nadređene institucije zbog evidentnih učinjenih propusta u ovom slučaju, povreda procedura i pravila utvrde odgovornost ministra unutrašnjih poslova RS-a

 

Poslanici vladajuće većine u Narodnoj skupštini RS-a nisu danas podržali izvještaj Anketnog odbora, koji smatra da postoji osnov sumnje da je banjalučki mladić David Dragičević ubijen. 

 

Za izvještaj je glasalo samo 27, a suzdržanih je bilo 37 poslanika. 

 

Sjednici nisu prisustvovali poslanici Koalicije "Domovina", zbog, kako su naveli, previše politikanstva opozicije i vlasti u ovom slučaju. 

 

Opozicionari su nakon što je odbijen ovaj izvještaj napustili skupštinsku salu. 

 

Anketni odbor je većinom glasova, uz uzdržan stav zamjenika predsjednika Odbora Drage Kalabića (SNSD), ranije usvojio i zaključak kojim se traži da nadređene institucije zbog evidentnih učinjenih propusta u ovom slučaju, povreda procedura i pravila utvrde odgovornost ministra unutrašnjih poslova RS-a, direktora policije, načelnika Uprave za organizovani i teški kriminalitet MUPRS-a i direktora Zavoda za sudsku medicinu RS-a. 

 

O zaključcima se parlament nije ni izjašnjavao, jer nije prihvaćen izvještaj Anketnog odbora, čiji su sastavni dio.

 

Glavni tužilac Okružnog javnog tužilaštva Banja Luka Želimir Lepir potvrdio je danas poslaniku NDP-a Draganu Čaviću da je to tužilaštvo donijelo naredbu o provođenju istrage protiv nepoznate osobe zbog ubistva Davida Dragičevića. 

 

Čavić, koji je u pauzi sjednice Narodne skupštine RS-a otišao na razgovor s Lepirom u to tužilaštvo, rekao je da je dobio informaciju da je naredba donesena 28. juna i taj ili naredni dan proslijeđena nadležnom sudu, jer su predviđene odgovarajuće radnje za koje treba saglasnost suda. 

 

- Tužilaštvo je dobilo saglasnost i jutros je uputio MUPRS-a na postupanje u vezi s procesionim radnjama u samom postupku istrage – naveo je Čavić u obraćanju poslanicima. 

 

Istakao je da više nema potrebe da se spekuliše da li je ili ne donesena naredba o pokretanju istrage. 

 

Ministar unutrašnjih poslova RS-a Dragan Lukač prethodno je poslanicima rekao da do jutros nisu dobili obavještenje od tog tužilaštva.

 

 

(Fena/az)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook