ŽESTOK ODGOVOR IZ BRITANSKE AMBASADE MILORADU DODIKU

Nećemo komentarisati smiješne teorije zavjere koje promoviraju predsjednik RS-a i RTRS, ali OVO ignorisati nećemo...

Front03.07.18, 14:46h

Nećemo komentarisati smiješne teorije zavjere koje promoviraju predsjednik RS-a i RTRS, ali OVO ignorisati nećemo...
Izmišljanje lažnih prijetnji je možda dobar način ubiranja izbornih poena, ali nosi rizik da ugrozi dugoročne odnose sa Ujedinjenim Kraljevstvom, poručuje se Moloradu Dodiku iz Britanske ambasade u Sarajevu

 

 


Britanska ambasada neće „uživo“ komentarisati rastući spisak smiješnih teorija zavjere koji promoviraju predsjednik Republike Srpske, g. Dodik i RTRS, javni emiter za koji je EU u izvještaju o BiH iz 2016. godine potvrdio da je pod jakim uticajem njegove stranke.  Ali, ne možemo ignorisati nedavne neosnovane napade na dvoje poznatih novinara, koji su, zajedno sa mnogim drugim, nedavno učestvovali u Britansko – bh. Fellowship programu.

 

Ova vrsta političkog pritiska i zastrašivanja je u potpunosti neprihvatljiva i napad je na slobodu izražavanja. Zapravo, Britansko-bh. Fellowship program ima gotovo 250 učesnika, koji dolaze iz polja politike, civilnog društva, biznisa i medija.  Viši zvaničnici Vlade RS i RTRS-a su također učesnici ovog programa.


Veoma je razočaravajuće to da je predsjednik Dodik odlučio da predstavlja Ujedinjeno Kraljevstvo kao neku vrstu prijetnje Republici Srpskoj. Izmišljanje lažnih prijetnji je možda dobar način ubiranja izbornih poena, ali nosi rizik da ugrozi dugoročne odnose sa Ujedinjenim Kraljevstvom.


Ujedinjeno Kraljevstvo je dugogodišnji partner Republike Srpske i svake godine ulažemo milione konvertibilnih maraka kako bi pomogli vlastima Republike Srpske da ispune svoje važne ustavne obaveze u sklopu BiH.  Samo u zadnjih nekoliko godina pomogli smo u izradi transportne i energetske strategije za RS, koje su otključale investicije vrijedne desetine miliona eura. Poboljšali smo poslovnu klimu u mnogim gradovima, od Banja Luke do Trebinja, i uspostavili smo novi, on-line sistem registracije novih kompanija na jednom mjestu (one-stop shop).  Radimo sa policijom RS kako bi poboljšali njihovu sposobnost da se bore protiv terorizma i organizovanog kriminala, a sa sudovima kako bi ubrzali rješavanje privrednih sporova.  


Pomogli smo da se izradi novi zakon koji će pružiti veću podršku civilnim žrtvama rata.  U Banja Luku smo doveli izložbe velikih umjetnika Damian Hirsta i Grayson Perryja.  Obezbijedili smo stipendije da mladi ljudi mogu studirati na vodećim britanskim univerzitetima. I da, nastavljamo da dajemo doprinos EUFOR-u u vidu snaga kako bi se osiguralo sigurno i bezbjedno okruženje u cijeloj BiH.  Ovo nisu djela zemlje koja ima za cilj da naruši ili destabilizuje RS. Upravo suprotno, mi želimo jaku, stabilnu i prosperitetnu RS, u sklopu jake, stabilne i prosperitetne BiH.


Ujedinjeno Kraljevstvo ne zauzima strane na izborima u BiH.  Na građanima je da odaberu svoje predstavnike.  Naše opredjeljenje je da radimo sa bilo kim ko će poštivati ustav i provoditi reforme koje će učiniti da ova zemlja postane bolja za živjeti u njoj.  Želimo čuti puno više o planovima stranaka da ojačaju ekonomiju i vladavinu prava, te da zaustave odliv mozgova i mladih, kako bi mi mogli planirati da pružimo podršku takvim naporima. Ljubazno molimo sve relevantne faktore da se fokusiraju na ova važna unutrašnja pitanja i da prestanu sa pokušajima da uvuku Ujedinjeno Kraljevstvo u svoje izborne kampanje, navodi se u saopštenju Britanske ambasade u Sarajevu.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook