HILJADE INŽENJERA PREŠLO U GOOGLEOV 'ALPHABET'

Od vrha do dna: Potpuni krah kompanije koja je bila među liderima mobilne telefonije, otpuštaju 1.500 radnika!

Biznis Klub03.07.18, 10:28h

Od vrha do dna: Potpuni krah kompanije koja je bila među liderima mobilne telefonije, otpuštaju 1.500 radnika!
Otpuštanja su logičan korak nakon konstantnog pada prodaje i profita. U odnosu na prošlu godinu prihod je pao za 55,5 posto, a prodaja za 46,7 posto

 

 

 

 

Poznati proizvođač mobitela HTC najavio je kako će otpustiti 25 posto radne snage, ili oko 1500 radnika, kako bi poboljšali profit koji neprestano pada, prenosi Jutarnji.hr. pisanje portala Business Insider.


Tajvanski proizvođač mobitela nekad je bio u 10 najvećih, ali sve se to izgubilo kada ga je jednostavno izgubio bitku s konkurentima – Appleom, Samsungom i kineskim rivalima koji preuzimaju sve veće tržište.


- Moramo optimizirati proizvodnju na Tajvanu pa smo prisiljeni napraviti ovakav potez. Tako ćemo bolje raspodijeliti resurse i omogućiti upravi da se usredotoči na daljnje korake – rekli su iz HTC-a.


Otpuštanja će biti gotova do kraja septembra, a ovo je nastavak velikih promjena u tajvanskoj kompaniji. Govorkanja o otpuštanjima počela su krajem prošle godine, kada je oko 2.000 inženjera HTC-a prebačeno u Google-ovu kompaniju Alphabet, a tajvanska firma je na tome zaradila 1,1 milijardi dolara. No, ostali su bez vrijednih dijelova i dizajna koje sada Google prodaje s oznakom “Powered by HTC”.


Otpuštanja su logičan korak nakon konstantnog pada prodaje i profita. U odnosu na prošlu godinu prihod je pao za 55,5 posto, a prodaja za 46,7 posto.


HTC je, slažu se analitičari i stručnjaci za područje mobilne tehnologije, jednostavno postao previše sličan konkurenciji i nije se ničime posebno isticao. Novi model, za koji nije poznato kada bi trebao izaći, fokusirat će se na kvalitetu kamere, odnosno dual kamera od 16 i 12 megapiksela, a cijena će mu biti nešto viša.


Kada su mobiteli tek postali dio naše svakodnevice, HTC je bio jedan od tržišnih lidera. Prije osam godina jedini su se mogli suprotstaviti iPhoneu sa svojim pristupačnijim Desireom koji je bio snažan, dičio se čistim dizajnom i velikim ekranom. U to vrijeme HTC-ovi mobiteli su bili najprodavaniji u SAD-u.


- HTC je imao prednost u startu, ali su ga Samsung i LG vrlo brzo potpuno prestigli, boljim preferencijama i nižom cijenom – kažu stručnjaci TechRadara.

 

(Jutarnji.hr/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook